Шарль Мішель та Урсула фон дер Ляєн гарантували вступ України до ЄС та потужні санкції проти РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Шарль Мішель та Урсула фон дер Ляєн гарантували вступ України до ЄС та потужні санкції проти РФ

Шарль Мішель та Урсула фон дер Ляєн гарантували вступ України до ЄС та потужні санкції проти РФ
Джерело:  online.ua

За словами президента Євроради Шарля Мішеля, ЄС буде продовжувати підтримку України, незважаючі на погрози Кремля, і сприятиме євроінтеграції Києва.

Джерело: пресконференція за результатами саміту Україна-ЄС

ЄС усіляко сприятиме інтеграції України 

Цей саміт надсилає два чітких меседжі: перший – для вас і для людей України – ЄС буде підтримувати вас у всі можливі способи. Кремль нас не залякав і не залякає. Тому що ЄС і Україна – родина. І другий меседж – майбутнє України всередині Європейського союзу. Українці зробили чіткий вибір на користь свободи, демократії і верховенства права. Ваша майбутнє разом з нами у нашому спільному Європейському союзі. Ваша доля – це наша доля, - наголосив Шарль Мішель.

Зі свого боку голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен оголосила про про виділення першого мільярда євро на відновлення руйнувань внаслідок розв'язаної Кремлем злочинної війни проти України.

Допомагати зараз відновити пошкодження, яких бомби Путіна завдають енергетичній інфраструктурі - це одна частина. Але відновлення будинків, доріг, інфраструктури, шкіл, лікарень - це щоденна робота, яку потрібно виконувати. Тому так важливо, щоб ми почали "Швидке відновлення" негайно. Це вбудовано у більший процес відбудови. Я рада, що ми можемо оголосити, що перший мільярд "Швидкому відновленню" буде наданий… Тож робота може початись негайно, - зазначила голова ЄК.

За її словами, обсяг обмежень в рамках 10-го пакета санкцій проти РФ за війну проти України складатиме 10 млрд євро.

Росія і російське суспільство вже платять високу ціну через запроваджені санкції. Десятий пакет санкцій готується, ми маємо намір запровадити його до 24 лютого. Його обсяг складе близько 10 млрд євро, - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

За її словами, це пакет буде зосереджений на технологіях, які не повинні бути використані російською військовою машиною.

Іншими словами, ми глибше дивимося на компоненти, знайдені, наприклад, у дронах, щоб впевнитися, що вони будуть недоступні для Росії, - зазначила голова ЄК.

Урсула фон дер Ляєн зазначила, що кремлівський диктатор та військовий злочинець Володимир Путін розпочавши війну проти України допустив 2 стратегічні помилки.

За її словами, звуки повітряної тривоги, які пролунали сьогодні, 3 лютого, вранці постійно нагадують, що Україна протистоїть брутальному агресору. Але той факт, що під час війни в Києві проходить такий саміт, демонструє, що цивілізований світ набагато сильніший, ніж агресор.

Справді, було дві масивні стратегічні помилки з боку Путіна. По-перше, він недооцінив хоробрість і рішучість українського народу. По-друге, він абсолютно недооцінив єдність і дуже сильне бажання ЄС стояти разом з Україною стільки, скільки потрібно часу, - наголосила голова ЄК.

Зі свого боку президент Володимир Зеленський зазначив, що українські військові вже готуються до сценарію загострення злочинною армією РФ ситуації у зонах бойових дій на сході України.

Ми вважаємо, військові, розвідка вважають, що посилюватися тиск на сході держави буде. Росія хоче реваншу, реваншу хоче саме там, де не вийшло. Хоче на сході. Хоче забрати схід. Наша задача - не дати це зробити. Не дати до моменту посилення нашої армії відповідною зброєю, - зазначив голова держави.

Він висловив впевненність, що Україна зможе не допустити реваншу російської армїі.

Також вони будуть хотіти повернутися та мати реваншистські кроки, згадуючи ту поразку, яка була восени, у напрямку Лиману тощо. Наша стійкість хлопців там також залежить від зброї та мотивації. Мотивацію дають не тільки партнери, але й дух всередині нашої держави, - підкреслив Зеленський.

Президент наголосив, що за умови отримання усієї необхідної зброї від західних партнерів, ЗСУ не тільки зможуть втримати Бахмут, але й перейти до звільнення окупованих територій Донбасу.

Вважаємо Бахмут нашою фортецею, вважаємо наших героїв, які там впали, героями. Якщо буде пришвидшена зброя, а саме далекобійна, то ми не тільки не відійдемо від Бахмуту, а й почнемо звільняти Донбас, який був окупований з 2014 року, - підкреслив Зеленський.

Президент додав, що Україна має конкретний перелік зброї, яка їй необхідна. Він також подякував державам, які підтримують нашу країну на цьому шляху.

При цьому Зеленський також зауважив, що у п'ятницю, 3 лютого, на полях саміту Україна-ЄС було вперше офіційно задокументовано намір щодо вступу в ЄС.

Сьогодні на саміті ми представили прогрес виконання рекомендацій Єврокомісії. Вперше у нашому двосторонньому документі, спільній заяві саміту, зафіксовано наш намір почати переговори про вступ, і почати їх якнайшвидше, - підкреслив президент.

За його словами Київ вже почав підготовку до цих переговорів та нині очікує на відповідні рішення від Єврокомісії та Європейської ради.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?