Що означає рекордна кількість літаків Китаю біля Тайваню — відповідь експерта Богдана Ференса
Категорія
Політика
Дата публікації

Що означає рекордна кількість літаків Китаю біля Тайваню — відповідь експерта Богдана Ференса

Що означає рекордна кількість літаків Китаю біля Тайваню — відповідь експерта Богдана Ференса
Джерело:  online.ua

Експерт-міжнародник, політолог, кандидат політичних наук Богдан Ференс прокоментував наймасштабніше вторгнення ВПС Китаю у повітряний простір Тайваню 26 грудня. Своїми думками він поділився з кореспондентом online.ua Іваном Гриневичем.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Що означають агресивні дії Китаю проти Тайваню

26 грудня Китай здійснив наймасштабніше порушення повітряного простору Тайваню, відправивши в зону ППО острова 71 літак.

Серед них були 18 винищувачів J-16, 11 винищувачів J-1, шість винищувачів Су-30 і безпілотники. Тайвань заявив, що стежив за діями Китаю за допомогою своїх наземних ракетних систем і кораблів ВМС.

Це може бути реакцією на підписання президентом США Джо Байденом нового закону, який передбачає виділення Тайваню 2 млн доларів військових позик для демократичного острова.

Богдан Ференс вважає, що війна за Тайвань не розпочнеться у найближчий час, проте світ є непередбачуваними.

Ситуація з Тайванем і ця напруга у військових навчаннях Китаю трапляється вже не вперше. Це відбувалося до проведення з'їзду комуністичної партії і переобрання президента Китаю Сі Цзіньпіна на третій термін. Я пов'язую це з політичною ситуацією. Такі операції певним чином допомагають зацементувати владу і надалі. З іншого боку таке напруження виникло перед і після візиту в Тайвань спікерки Конгресу США Ненсі Пелосі.

Цей візит спочатку не особливо підтримувався Білим домом, проте він відбувся і війна не розпочалася.

Експерт вбачає в цьому акті залякування з боку Китаю і також реакцію на підтримку США Тайваню.

Тайвань є стратегічним партнером США в цьому регіоні. Це гаряча безпеко-конфліктна зона, яка може слугувати підриванням глобальної безпеки в контексті напруження відносин між США та Китаєм.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?