Що робити в разі радіаційної аварії: інструкція від МОЗ
Категорія
Україна
Дата публікації

Що робити в разі радіаційної аварії: інструкція від МОЗ

Що робити в разі радіаційної аварії: інструкція від МОЗ
Джерело:  online.ua

В Україні не опускають імовірність того, що російські окупанти можуть здійснити теракт на Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі, в якому хочуть звинуватити ЗСУ. З цієї причини всі жителі України мають бути підготовлені до можливої катастрофи.

Джерело: сайт МОЗ

Що робити далі в разі радіаційної аварії

1. Перебуваєте в укритті

Відповідним місцем для цього може бути підвал або середина будівлі. Враховуючи, що радіоактивні матеріали зазвичай осідають на зовнішніх поверхнях будівель, намагайтеся триматися якомога далі від стін і даху. Якщо можливо, залишайтеся в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей. Закрийте вікна та двері, ущільніть щілини та отвори підручними засобами, і вимкніть системи вентиляції в будинку.

Залишайтеся в укритті до отримання нових вказівок від офіційної влади. Тримайте домашніх тварин поруч із собою і не дозволяйте їм виходити на вулицю.

2. Слідкуйте за офіційними джерелами інформації

Майте на увазі повідомлення рятувальників, поліції та місцевої влади. Увімкніть телевізор і радіо, і стежте за офіційними каналами місцевої влади в Telegram або Facebook. Важливо бути уважним до офіційних вказівок і рекомендацій, що надаються владою і службами надзвичайної ситуації.

3. Знезаразьте себе

Рекомендується зняти верхній шар одягу для зменшення кількості радіоактивного матеріалу на вас. При цьому необхідно діяти обережно, щоб не розсіяти радіоактивний пил. Одяг, який ви зняли, помістіть у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримайте його подалі від людей і домашніх тварин.

4. Помийтеся за можливості

Рекомендується прийняти душ, використовуючи мило, щоб очистити тіло, і шампунь, щоб вимити волосся. Однак слід уникати використання кондиціонерів, оскільки вони можуть закріпити радіоактивні частинки на волоссі. Важливо не трети і не дряпати шкіру, щоб запобігти потраплянню радіоактивного матеріалу у відкриті рани.

Якщо вам недоступна можливість прийняти душ, можна вимити руки, обличчя та відкриті ділянки тіла під проточною водою, використовуючи мило. Крім того, можна скористатися вологими серветками або тканиною. Не забудьте приділити особливу увагу рукам і обличчю, протріть повіки, вії та вуха.

5. Одягніть чистий одяг

Постарайтеся допомогти своїм рідним і близьким у виконанні всіх описаних вище інструкцій. Рекомендується використовувати рукавички і маску або респіратор, якщо це можливо, щоб забезпечити додатковий захист.

Чи справді Росія може підірвати ЗАЕС

Як вважає експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин та президент глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар, підрив російськими загарбниками Каховської ГЕС — це лише початок у запланованому диктатором Володимиром Путіним алгоритмі терактів та масштабних злочинів.

Йде певний алгоритм, в кінці якого проєкція загрози ядерного інциденту на Запорізькій АЕС, оскільки вона бере воду для систем охолодження реакторів саме з Каховського водосховища.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?