Що відомо про ситуацію та бої в Соледарі — розповів експерт Сергій Кузан
Категорія
Україна
Дата публікації

Що відомо про ситуацію та бої в Соледарі — розповів експерт Сергій Кузан

Що відомо про ситуацію та бої в Соледарі — розповів експерт Сергій Кузан
Джерело:  online.ua

Голова "Українського центру безпеки та співпраці", військовий експерт Сергій Кузан розповів про вуличні бої в Соледарі та чого намагається досягти власник російського угрупування ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, безперестанку штурмуючи місто.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Яка зараз ситуація у Соледарі

Наразі найгарячішою точкою на фронті є бої за Соледар Донецької області. Станом на ранок 11 січня речник Східного угрупування ЗСУ Сергій Череватий повідомив, що заяви росіян про захоплення Соледара не відповідають дійсності.

Сергій Кузан розповів, що зараз відбувається у Соледарі.

Сили оборони на всій ділянці фронту — це Бахмутський напрямок, Бахмут і Соледар, ведуть безпрецедентно важкі бої. Соледар є невеликим містом, меншим за Бахмут. Це місто є суцільною сірою зоною. Протягом доби інколи позиції переходять від однієї до іншої сторони по кілька разів. Наприклад, ми бачили, що можуть якісь бійці вийти на певну ділянку, на вулицю, будинок, зробити фото або селфі, а вже за годину вони будуть відкинуті на попередні позиції.

Військовий експерт радить у цій ситуації, в умовах тяжких вуличних кровопролитних боїв, орієнтуватися на офіційні повідомлення українського командування Сил оборони. Тільки вони матимуть всю повноту інформації.

Пригожин штурмує Соледар через провал під Бахмутом

Сергій Кузан прокоментував, наскільки сильними є зараз позиції угрупування "вагнерівців" біля Соледара та чи можна сказати, що таким чином Пригожин кинув виклик Путіну.

Я б не сказав, що він кидає виклик Путіну. Дійсно, ситуація навколо Соледара — це відчайдушна спроба Євгена Пригожина виправити все те, що він фактично не зробив на Бахмутському напрямку, під Бахмутом.

Експерт нагадав, що 26 грудня Пригожин публічно обіцяв взяти Бахмут. Перед тим він обіцяв це зробити в листопаді, перед тим було ще кілька місяців безуспішних штурмів Бахмута.

Ми пам'ятаємо, що вони штурмували і в лоб. Потім пробували обійти з півдня, але там височина, там кращі позиції і "вагнерівці" були відкинуті. Тепер вони, щоб хоч якось компенсувати свої невдачі на цьому напрямку, вибрали саме Соледар. Це місто видобувної промисловості, там є шахти і обслуговуючі, адміністративні та житлові будівлі, тобто це є невеличке місто. Воно знаходиться в низовині, навколо пагорби, воно само по собі незручне для оборони.

У Соледар Пригожин спрямував всі свої зусилля, фактично ті, що ще кидав на Бахмут, тому що він має щось показати своїм кремлінським кураторам.

Інакше, протягом як мінімум чотирьох місяців, він повністю провалив операцію і всі строки по захопленню всієї Донецької області.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?