Що зміниться у правилах щодо військового обліку жінок — відповідь Веніславського
Категорія
Україна
Дата публікації

Що зміниться у правилах щодо військового обліку жінок — відповідь Веніславського

Що зміниться у правилах щодо військового обліку жінок — відповідь Веніславського
Джерело:  online.ua

За словами нардепа,  члена парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського, наразі парламент не планує розширювати перелік військових спеціальностей для жінок. 

Джерело: сайт Верховної Ради

Як проходитиме військовий облік жінок цієї осені 

Веніславський нагадав, що у минулому році Верховною Радою були внесені зміни до закону про мобілізаційну підготовку й мобілізацію, згідно з якими, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов'язковому військовому обліку.

Депутат пояснив, що з 1 жовтня такі жінки мають прийти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і пройти всі необхідні процедури.

Він зазначив, що якщо стан здоров'я таких жінок дозволяє їм проходити військову службу, то вони отримають статус військовозобов’язаних і будуть на військовому обліку.

Веніславський пояснив, що уряд підготував постанову, а Міноборони випустило наказ, відповідно до якого, запроваджено обов’язковий військовий облік жінок медичної та фармацевтичної спеціальностей із 1 жовтня цього року.

Такий підхід не є якимсь новаторством, оскільки і в колишньому СРСР, і країнах західного світу жінки, що мають медичну освіту, як правило є військовозобов’язаними й підлягають відповідному обліку, - пояснює нардеп.

Хто ще та за якими спеціальностями з жінок може стати на військовий облік

Він також додав, що  представниці тих мирних професій, які є спорідненими з певними військово-обліковими спеціальностями, у разі добровільної згоди також можуть стати на військовий облік.

За його словами, зокрема, жінка-хімік може стати на облік, оскільки ця спеціальність споріднена з військово-обліковою спеціальністю хімічного захисту.

Веніславський наголосив, що всі військовозобов’язані - незалежно від того, жінка це чи чоловік, - отримують повістки й можуть бути мобілізовані тільки тоді, коли цього потребує план мобілізації й необхідні люди для формування нових підрозділів або поповнення втрат.

Хочу нагадати, що не лише жінки є бойовими медиками, тож некоректно говорити, що буде мобілізовано багато жінок. В Україні продовжуватиметься планова мобілізація, просто розширюється перелік осіб, які можуть бути мобілізовані, - зазначає депутат.

Веніславський стверджує, що наразі Верховна Рада не планує розширювати перелік спеціальностей, які мають жінки, для обов’язкової постановки на військовий облік.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?