"Схеми" опублікували розслідування щодо Укрексімбанку
Категорія
Політика
Дата публікації

"Схеми" опублікували розслідування щодо Укрексімбанку

"Схеми" опублікували розслідування щодо Укрексімбанку
Джерело:  online.ua

Журналісти "Схем" оприлюднили масштабне розслідування щодо державного Укрексімбанку, у приміщенні якого нещодавно напали на знімальну групу. Окрім того, у новому відео також можна почути запитання, через які у них забрали камери й намагалися видалити інтерв’ю.

Джерело: "Радіо Свобода"

Мецгер, "ДНР", SkyMall та 60 млн дол: Розслідування "Схем" про "Укрексімбанк"

Українським журналістам вдалося з'ясувати, що банк видав 60 мільйонів доларів кредиту фірмам бізнесмена, компанія котрого веде діяльність на окупованій частині Донеччини, на якій діє за підтримки Росії угруповання "ДНР", а також сплачує податки окупаційній владі.

Що важливо розуміти, як гарантію повернення цих коштів, під заставу банк узяв об'єкт, цінність та надійність якого сумнівні, оскільки за нього роками тривала боротьба в декількох юрисдикціях.

За словами розслідувачів, це небезпечно тим, що у держбанках проблемні кредити, як правило, лягають фінансовим тягарем на державний бюджет – а отже, на плечі платників податків.

"Так ось, щоб отримати багатомільйонний валютний кредит в Укрексімбанку, державній фінустанові запропонували заставу – київський торгово-розважальний центр SkyMall. Цей актив відомий тим, що навколо нього вже десятиліття точиться боротьба. Також досі триває кримінальне провадження, яке веде Державне бюро розслідувань у супроводі Офісу генерального прокурора. Через це на майновий комплекс ТРЦ неодноразово накладали арешт", - йдеться в повідомленні.

Редакція "Схем" має сумніви, чи можна вважати таку заставу надійною, а також чи зможе державний банк у разі потреби продати ТРЦ і повернути свої гроші. Варто звернути увагу на те, що у відео також можна почути останні запитання до Мецгера перед нападом.

Що відомо про напад на журналістів "Схем"

У понеділок, 4 жовтня, знімальна група проводила інтерв’ю з Мецгером, під час якого посадовцю не сподобалося одне з гострих питань. Той звинуватив журналістів нібито в порушенні журналістських стандартів, але не зміг пояснити, яких саме — лише згадував “правило” узгодження всіх питань. Він не одразу помітив, що відеозапис все ще тривав на той момент.

Знімальну групу закрили у приміщенні та не випускали. Представники банку буквально “скрутили” оператора для вилучення техніки. Директор департаменту інформаційної політики “Укрексімбанку” Володимир Пікалов особисто намагався припинити запис.

Наразі з цього приводу почато кримінальне провадження, а також проведено перші слідчі дії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?