Шмигаль оголосив, що буде з цінами на газ взимку
Категорія
Економіка
Дата публікації

Шмигаль оголосив, що буде з цінами на газ взимку

Шмигаль оголосив, що буде з цінами на газ взимку
Джерело:  online.ua

У Кабінеті міністрів виступили із заявою про збереження чинних газових цін в Україні напередодні нового опалювального сезону - прем’єр-міністр Денис Шмигаль пояснив це трирічним контрактом на постачання між НАК “Нафтогаз” і комунальними підприємствами.

Джерело: Час запитань до уряду у Верховній Раді

За словами голови уряду, держава в цілому готова до початку нового опалювального сезону. На тлі збереження цін на газ не мають збільшуватися тарифи, які від них залежать - на теплопостачання та гарячу воду.

“Це правильна світова практика. Важко уявити, що у Великобританії, Австрії або Канаді уряд встановлював тарифи для кожного міста чи містечка. Правильна формула - це коли уряд формує стратегію і дає місцевій владі інструменти ефективно її реалізовувати на практиці. Саме так ми та зробили”, - наголосив Шмигаль.

Він звернув увагу, що трирічний контракт на постачання газу від “Нафтогазу” став саме рішенням для того, щоб місцева влада не змінювала тарифи на тепло чи гарячу воду в бік збільшення.

Ситуація з газом у Європі

Вранці 14 жовтня на біржі ICE Futures ціна жовтневого ф'ючерсу на спотовий індекс TTF досягла позначки €65,5 за мегават-годину, що відповідає ціні в $793,9 за тисячу “кубів”. Пізніше котирування просіли до €64,9 за мегават-годину або $786,7 за тисячу кубометрів.

Експерти вважають, що зростання ціни викликане не ринковими факторами, а біржовими спекуляціями і є “біржовою бульбашкою”.

Директор спеціальних програм центру “Психея2 Геннадій Рябцев заявив у коментарі ЗМІ, що ситуація на європейському газовому ринку дуже нагадує ситуацію на ринку нафти в 2008 році напередодні Світової фінансової кризи, коли ціна на нафту становила $141 за барель, однак пізніше обвалилася до $30.

Зростання цін на газ в Європі пов’язують зі низькими темпами заповнюваності підземних сховищ. Ще однією причиною називають відмову російського монополіста “Газпрому” бронювати додаткові потужності українського транзиту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?