Ціна на газ в Європі побила всі рекорди: експерти говорять про “біржову бульбашку”
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ціна на газ в Європі побила всі рекорди: експерти говорять про “біржову бульбашку”

Ціна на газ в Європі побила всі рекорди: експерти говорять про “біржову бульбашку”
Джерело:  online.ua

Ціни на природний газ в Європі продовжують зростати і у вівторок перевищили позначку $800 за тисячу кубометрів.

Джерело: дані біржі ICE Futures.

Так, вранці 14 жовтня на біржі ICE Futures ціна жовтневого ф'ючерса на спотовий індекс TTF досягла позначки €65,5 за мегават-годину, що відповідає ціні в $793,9 за тисячу «кубів». Пізніше котирування просіли до €64,9 за мегават-годину або $786,7 за тисячу кубометрів.

Станом на 12:00 котирування становили €66,155 за мегават-годину, або $801,9 за тисячу кубометрів.

Причини подорожчання газу

Експерти вважають, що зростання ціни викликане не ринковими факторами, а біржовими спекуляціями і є “біржовою бульбашкою”.

Директор спеціальних програм центру «Психея» Геннадій Рябцев заявив у коментарі ЗМІ, що ситуація на європейському газовому ринку дуже нагадує ситуацію на ринку нафти в 2008 році напередодні Світової фінансової кризи, коли ціна на нафту становила $141 за барель, однак пізніше обвалилася до $30.

Також експерти говорять про політичну складову рекордного подорожчання газу.

«Я також не виключаю внутрішньоєвропейську політичну гру, для того щоб обмежити повноваження Європейської комісії з регулювання європейського газового ринку і вирішення проблеми «Північного потоку – 2». Головну роль у цьому процесі відіграє потрійний союз, який утворився в Європі: це Росія, Німеччина й Австрія . Говорити про те, що в усьому винен «Газпром» не зовсім коректно. Це спільна гра всіх великих транснаціональних корпорацій, що функціонують на європейському континенті, включаючи російський «Газпром». Після запуску «Північного потоку – 2» ця бульбашка безумовно лопне», – зазначив експерт Валентин Землянський.

Зазначимо, зростання цін на газ в Європі пов'язують зі низькими темпами заповнюваності підземних сховищ. Ще однією причиною називають відмову російського монополіста «Газпрому» бронювати додаткові потужності українського транзиту. Так, він викупив лише частину із запропонованих додаткових твердих потужностей прокачування через Україну на вересень, хоча в попередні місяці викуповував весь виставлений обсяг для прокачування 15 млн кубометрів на добу.

Нагадаємо, у Білому дому занепокоєні через загрози енергетичній безпеці Європи цієї зими. В Сполучених Штатах вважають, що в січні-лютому в європейських країн можуть закінчитися запаси газу.

Читайте також:

  • США попереджають про загрози енергетичної кризи в Європі взимку.

  • Запаси газу в українських сховищах на третину нижчі, ніж торік.

  • РФ завершила будівництво Північного потоку-2.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?