США попереджають про загрози енергетичної кризи в Європі взимку
Категорія
Світ
Дата публікації

США попереджають про загрози енергетичної кризи в Європі взимку

США попереджають про загрози енергетичної кризи в Європі взимку
Джерело:  online.ua

У Білому дому занепокоєні через загрози енергетичній безпеці Європи цієї зими через газову залежність від Росії в енергопостачанні. В Сполучених Штатах вважають, що в Європі “життя на кону” через низькі запаси палива та загрозу скорочення поставок.

Джерело: американське видання Financial Times.

"Якщо зима буде справді холодною, до січня-лютого у вас можуть закінчитися запаси газу. І це те, що мене турбує", - зазначив у коментарі виданню під час візиту до Києва Старший радник з енергетичної безпеки Держдепу США Амос Гокстейн.

Зазначається, що Росія "недопоставляє газ, порівняно зі своїми традиційними поставками", що призвело до найвищих в історії цін.

Гокстейн вважає, йдеться вже навіть не про геополітику.

"На кону – життя людей", – наголосив він.

Тим часом у Кремлі відкидають звинувачення у причетності до встановлення високих цін на газ у Європі. Минулого тижня президент Росії Володимир Путін заявив, що до зростання цін призвели рішення "розумних всезнайок" у Єврокомісії, які наполягали на ринковому ціноутворенні.

Ціни на газ в Європі

Зазначимо, що ціни на газ в Європі останнім часом досягли рекордних показників.

Так, ціна найближчого (жовтневого) ф'ючерса на спотовий індекс TTF на газ на біржі ICE Futures у п'ятницю вдень подолала планку у $700 за тисячу кубометрів і декілька разів досягла нового локального максимуму у EUR57,79 за кВт-год, або $707 за тисячу кубометрів, свідчать дані біржі.

Зростання ціни пов’язане з низьким рівнем запасів газу в підземних сховищах Європи та обмеженим надходженням газу трубопроводами та в скрапленому вигляді.

До опалювального сезону трохи більше ніж місяць, а рівень запасів ледь перевалив за 2/3. На ранок четверга запаси становили 69,74%, що на 15,7% нижче середнього рівня за останні п'ять років.

Нагадаємо, "Газпром" із кінця серпня цього року припинив закачування газу до підземних сховищ Німеччини "Реден" та "Катаріна". Продовжує обмежене закачування до німецького "Ємгум" і "Бергермеєр" у Нідерландах та австрійського "Гайдах".

Читайте також:

  • Запаси газу в українських сховищах на третину нижчі, ніж торік.

  • РФ завершила будівництво Північного потоку-2.

  • Експерт пояснив, як частковий запуск Північного потоку-2 вдарить по Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?