Штучний інтелект навчили керувати плазмою в термоядерному реакторі
Категорія
Технології
Дата публікації

Штучний інтелект навчили керувати плазмою в термоядерному реакторі

Штучний інтелект навчили керувати плазмою в термоядерному реакторі
Джерело:  online.ua

Однією з найбільш важких задач для сучасної науки є утримання високотемпературної плазми, яка утворюється в процесі термоядерного синтезу, всередині термоядерного реактора.

Джерело: сайт Швейцарського технологічного інституту Лозани

Науковці близькі до створення першого у світі дієвого термоядерного реактора

Швейцарські науковці та фахівці з компанії зі створення технологій на основі штучного інтелекту DeepMind обіцяють, що перший дієвий термоядерний реактор може з'явитись вже у найближчі 3 роки.

Науковці у рамках спільного проекту навчили штучний інтелект керувати плазмою у термоядерному реакторі.

Відповідні наукові експерименти проводились в термоядерному реакторі типу токамак.

Сучасні токомаки, зокрема і той, що встановлений в центрі Технологічного інституту в Лозані, використовують програмні контролери для задання параметрів магнітного поля навколо робочої камери реактора.

Контролери контролюють роботу електромагнітів, які, у свою чергу, створюють поле, що утримує плазму у вигляді шнура із температурою від десятків та сотен до мільйонів градусів Цельсія.

Фото - Pixabay.com

Електромагнітне поле не дозволяє високотемпературній плазмі діставатись стінок реактора та пошкоджувати їх.

Завдяки цьому плазма стає більш стабільною та контрольованою. Токомак у Технологічному інституті Лозани має також окремі контролери, що задають параметри потоку плазми, її профіль, та вертикальне або горізонтальне положення.

За допомогою фахівців з DeepMind був розроблений єдиний контролер, яким керує нейромережа, здатна самостійно навчатись у процесі роботи.

Нейромережі були показані різні варіанти поведінки плазми в залежності від комбінацій робочих параметрів електромагнітів. Потім нейромережа навчалась контролювати потік плазми за допомогою програмного симулятора.

Після цього нейромережа через єдиний контролер підключили до цього реактора. Штучний інтелект, як показала практика, зміг самостійно утримувати плазмовий джгут у заданих конфігураціях.

Розробники запевняють, що надалі штучний інтелект зможе самостійно та більш ефективно за людей визначати оптимальні параметри для утримання плазми всередині реактора.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?