Вчені навчили штучний інтелект передбачати ще одну хворобу у людей
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені навчили штучний інтелект передбачати ще одну хворобу у людей

Вчені навчили штучний інтелект передбачати ще одну хворобу у людей
Джерело:  online.ua

Науковці нарешті навчили штучний інтелект визначати деменцію у літніх відвідувачів клінік, які займаються питаннями пам'яті. Що важливо розуміти, нейромережі вдалося за 2 роки до появи перших очевидних симптомів передбачити розвиток хвороби з 92% точністю.

Джерело: JAMA

Що важливо знати про проблеми деменції

Згідно з даними ВООЗ, на планеті живе понад 50 мільйонів людей з деменцією. Окрім того, наголошується, що лікарі щороку виявляють по 10 мільйонів нових випадків. Згідно з прогнозами експертів, до 2030 року на Землі буде близько 82 мільйонів пацієнтів із цим діагнозом, а до 2050 – 152 мільйони.

Варто звернути увагу на те, що це одна з головних причин інвалідності серед людей похилого віку. А ключова причина деменції - це хвороба Альцгеймера. На неї припадає 60-70% від усіх випадків.

Фото — unsplash.com

Як штучний інтелект діагностує деменцію

Щоб натренувати ШІ експерти проаналізували дані більш ніж 15 тисяч пацієнтів із Штатів. Під час старту дослідження всі вони були здорові, однак протягом двох років у 10% з них виявили деменцію.

Машині дали проаналізувати дані всіх цих людей: пам'ять, функції мозку, результати когнітивних тестів, фактори їхнього способу життя. Штучний інтелект зміг зіставити цей масив розрізнених даних та виявити приховані закономірності. Це дозволило значно підвищити точність передбачення деменції у людей похилого віку. При цьому штучний інтелект зменшив кількість хибних діагнозів, - йдеться в повідомленні.

За словами вчених, штучний інтелект може допомогти ставити діагноз точніше, зменшуючи непотрібний стрес, який може спричинити неправильна діагностика.

Що цікаво, нещодавно дослідники також дійшли висновку, що лікування катаракти на 30% знижує ризик розвитку деменції у літніхлюдей. На їхнюдумку, справа у відновленні циклів сну та одержанні повного обсягу інформації мозком.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?