Штучний інтелект навчився виявляти інопланетні форми життя
Категорія
Технології
Дата публікації

Штучний інтелект навчився виявляти інопланетні форми життя

Штучний інтелект навчився виявляти інопланетні форми життя
Джерело:  online.ua

Вчені створили програму штучного інтелекту (ШІ), яка може виявляти інопланетні форми життя шляхом аналізу фізичних зразків. 

Джерело: Live Science

Штучний інтелект навчився виявляти інопланетні форми життя

За словами дослідників, які його створили, новий алгоритм машинного навчання, навчений на живих клітинах, скам’янілостях, метеоритах і створених у лабораторії хімікатах, може розрізняти біологічні та небіологічні зразки з точністю до 90 відсотків.

Вчені кажуть, що новий тест міг би шукати форми життя на Марсі, оцінюючи дані, отримані з каменів на Червоній планеті, а також міг би виявити походження стародавніх і загадкових об’єктів, виявлених на Землі.

Ці результати показують, що ми можемо виявити форму життя на іншій планеті, в іншій біосфері, навіть якщо вона сильно відрізняється від життя на Землі, — сказав співавтор дослідження Роберт Гейзен, астробіолог з інституту Карнегі у Вашингтоні.

За його словами, важливо, що цей метод дає можливість виявляти позаземні біохімічні структури.

Виявити біологічні ознаки життя на Землі досить легко, але ми можемо припустити, що інопланетні форми життя не будуть використовувати ДНК, амінокислоти тощо, - наголосив він.

Лікарі діагностуватимуть мозок за допомогою штучного інтелекту

У межах проєкту BrainScan нейромережа аналізує зображення компʼютерної томографії головного мозку в автоматичному режимі та виявляє патологічні зміни. І вже протягом 5 хвилин після обробки знімка програмою лікар може ухвалити рішення про подальше лікування.

Це в кілька разів швидше, ніж зазвичай, зазначають у МОЗ.

Очікується, що така система значно пришвидшить процес діагностики захворювань або ушкоджень головного мозку та рятуватиме життя пацієнта, коли час є критичним фактором.

Майбутнє — саме за такими технологіями, які можна застосовувати в діагностиці як незалежну експертну "другу думку" для швидкого реагування та ухвалення рішень, — зазначає лікарка-рентгенолог вищої категорії Анастасія Мудрова.

У МОЗ зазначають, що використання штучного інтелекту для аналізу КТ-знімків головного мозку вже показало хороші результати. А одеський досвід залучення нейромережі до діагностики пацієнтів відтепер використовується і в прифронтовому Краматорську на Донеччині.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?