Швеція та Фінляндія виконали вимоги Туреччини для вступу в НАТО — Столтенберг
Категорія
Світ
Дата публікації

Швеція та Фінляндія виконали вимоги Туреччини для вступу в НАТО — Столтенберг

Швеція та Фінляндія виконали вимоги Туреччини для вступу в НАТО — Столтенберг
Джерело:  online.ua

Швеція та Фінляндія виконали вимоги Туреччини щодо їх вступу до НАТО, і настав час вітати їх в Альянсі. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час зустрічі з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу в Стамбулі.

Джерело: Reuters

Столтенберг нагадав Туреччині про прийняття Фінляндії та Швеції до НАТО

Настав час вітати Фінляндію та Швецію як повноправних членів НАТО. У ці небезпечні часи ще важливіше завершити їх вступ, щоб запобігти будь-якому непорозумінню чи прорахунку в Москві, - сказав Столтенберг.

Столтенберг нагадав, що Стокгольм та Гельсінкі "суттєво збільшили" співпрацю з Анкарою у сфері контртероризму, з метою чого було утворено новий постійний механізм координації.

Крім того, Швеція планує ухвалити закон про заборону участі в терористичних організаціях, зокрема Курдистанської робітничої партії, а також посилити відповідальність за фінансування тероризму.

Фінляндія та Швеція виконали домовленості з Туреччиною. Вони стали надійними партнерами в нашій спільній боротьбі з тероризмом у всіх його формах та проявах. І вони очевидно налаштовані на довготривалу роботу з Туреччиною для вирішення її занепокоєнь у сфері безпеки, - сказав генсек.

Раніше Bloomberg із посиланням на чиновників, обізнаних із питанням написав, що Туреччина навряд чи підпише заявку Швеції на членство в НАТО до кінця року, і шанси на те, що це станеться ще до виборів, які відбудуться наступного року, невеликі.

У Туреччині вважають, що Швеція не зробила достатньо, щоб задовольнити вимоги Туреччини, а порядок денний турецького парламенту заповнений до кінця року. Водночас Туреччина задоволена співпрацею з боку Фінляндії, яка також подала заявку на вступ до НАТО, але Анкара планує голосувати за обома заявками одночасно.

Наступні парламентські вибори в Туреччині заплановані на червень 2023 року.

Туреччина і Угорщина є єдиними країнами НАТО, які ще не ратифікували членство Фінляндії і Швеції в НАТО.

Угорщина планує проголосувати з питання про розширення до кінця року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?