Швейцарія планує зняти заборону на поставки озброєнь Україні — Reuters
Категорія
Політика
Дата публікації

Швейцарія планує зняти заборону на поставки озброєнь Україні — Reuters

Швейцарія планує зняти заборону на поставки озброєнь Україні — Reuters
Джерело:  online.ua

Влада Швейцарії близька до зняття заборони на поставки озброєнь Україні на тлі злочинної війни, розв'язаної Кремлем.

Джерело:   Reuters

Що відомо про перспективу отримання Україною військової допомоги від Швейцарії 

За інформацією видання, останнім часом у бік уряду Швейцарії все частіше лунають заклики щодо зняття заборони на передачу Україні озброєнь швейцарського виробництва.

Однак серед представників парламенту країни поки не має єдності в цьому питанні.

Нещодавно до парламенту було представлено законопроект, який дозволить уряду дозволити реекспорт швейцарської зброї до країн із такими ж демократичними цінностями, як у Швейцарії.

Ми хочемо бути нейтральними, але ми є частиною західного світу, - заявив лідер правоцентристської партії FDP Тьєррі Буркарт, який виступив ініціатором та розробником законопроекту.

За його словами, у влади Швейцарії не повинно бути права вето, щоб заважати іншим допомагати Україні. Інакше продовження такої заборони вказуватиме на підтримку Росії.

За даними нещодавнього соціологічного дослідження, 55% швейцарців виступають за зняття заборони на реекспорт зброї та її постачання Україні.

Якби ми задали це питання до війни, рівень підтримки, ймовірно, був би меншим за 25%. У минулому відмова від нейтральності була забороненою темою, - підкреслює керівник соціологічної компанії GFS-Bern Лукас Голдер.

Відомо, що швейцарська партія FDP запропонувала уряду допомогти Україні з танками Leopard.

За даними видання, наразі в бункері в гірській східній Швейцарії майже 100 танків Leopard, які були законсервовані протягом майже десяти років.

Звістка, що Німеччина та інші європейські країни надішлють свої танки в Україну для захисту від атак Росії, активізувала дебати в столиці Берні про те, як і коли відома нейтральна країна може активізувати власну допомогу.

Швейцарія не розглядає доставку зброї безпосередньо в Україну на поле бою, проте головні політики закликають продати Leopard за номінальну плату Польщі, Словаччині та Чехії, замінивши танки, які вони планують відправити в Україну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?