Син Муаммара Каддафі балотуватиметься в президенти Лівії
Категорія
Світ
Дата публікації

Син Муаммара Каддафі балотуватиметься в президенти Лівії

Син Муаммара Каддафі балотуватиметься в президенти Лівії
Джерело:  online.ua

Син колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі Саїф аль-Іслам подав заяву на участь у майбутніх президентських виборах, які відбудуться у грудні.

Джерело: AFP

"Саїф аль-Іслам Каддафі подав... свою кандидатуру на президентські вибори до офісу Вищої національної виборчої комісії у місті Себха", - йдеться у заяві виборчої комісії Лівії.

У ній сказано, що він виконав «усі необхідні юридичні умови» та що йому також видано реєстраційну картку.

Перші в історії прямі президентські вибори в Лівії, перший раунд яких відбувся 24 грудня, є кульмінацією процесу, започаткованого минулого року Організацією Об’єднаних Націй, що має на меті підвести межу під багаторічним насильством після повстання, яке повалило диктатора Муамера Каддафі у 2011 році.

Лівія відкрила реєстрацію кандидатів на вибори у понеділок. У липні 49-річний Саїф аль-Іслам сказав The New York Times, що планує власне політичне повернення. Він зазначив, що хоче «відновити втрачену єдність» Лівії після десятиліття хаосу та не виключає балотування на посаду президента.

Причини лібералізації економіки Лівії за Каддафі

На початку 2000-х років, ще будучи при владі, Каддафі не тадто хотів вступати у конфронтацію з Заходом, тож не заважав певній лібералізації економіки та урізноманітненню політичного життя країни.

Лівія фактично пішла шляхом Єгипту під керівництвом Хосні Мубарака. Зміни економічного й політичного курсу, що супроводилися грамотною пропагандою, дали змогу Каддафі залишатися при владі й на якийсь час уникнути долі Саддама Хусейна. Нагадаємо, останнього іракці без участі солдатів США стратили через повішення .  Вся процедура розправи над лідером країни була знята на відео за допомогою мобільного телефону.

Жорстоке вбивство Каддафі на хвилі протестів Арабської весни

Та згодом Каддафі все ж не оминула доля цілої низки диктаторів, яких вдалось скинули в межах серії повстань, що огорнули країни Близького Сходу під час революційних подій Арабської весни. Вихідною точкою стали бунти в Тунісі у 2010 році, більшість аналітиків сходяться на тому, що внутрішньополітичні зміни в деяких країнах регіону, що тривають і нині – також прямі наслідки Арабської весни.

Відеозаписи свідчать, що повстанці завдавали ще живому Каддафі численних штикових поранень і сипали в рани пісок, одночасно підтримуючи колишнього лідера за прострілені в плечах руки.. Наруга тривала з 9 ранку до 12 дня за місцевим часом, після чого полоненого на знак приниження протягли за ноги вулицями Сирта. У момент, коли закривавленого полковника нарешті занурили в автомобіль для транспортування до шпиталю, він уже не подавав ознак життя.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?