Смерть лідера Аль-Каїди: терористи розповсюдили неоднозначне відео
Категорія
Світ
Дата публікації

Смерть лідера Аль-Каїди: терористи розповсюдили неоднозначне відео

Смерть лідера Аль-Каїди: терористи розповсюдили неоднозначне відео
Джерело:  online.ua

Лідер «Аль-Каїди» Айман аль-Завахрі з'явився на відео, присвяченому 20-й річниці терактів 11 вересня, через кілька місяців після того, як в більшості світових ЗМІ поширилися чутки про його смерть.

Джерело:  АР.

Група розвідки SITE, яка стежить за веб-сайтами джихадистів, заявила, що відео було випущено в суботу. У ньому аль-Завахрі сказав, що «Єрусалим ніколи не буде приведений до іудаїзму», і високо оцінив атаки «Аль-Каїди», в тому числі напад на російські війська в Сирії в січні.

Аль-Завахрі також відзначив виведення американських збройних сил з Афганістану після 20 років війни. Хоча при цьому звертається увага, що коментарі лідера «Аль-Каїди» не вказували саме на останні події, а могли стосуватися угоди, яку Талібан уклав з адміністрацією США в лютому 2021 року.

Аль-Завахрі не згадав про захоплення талібами Афганістану і столиці Кабула минулого місяця, але він згадав атаку 1 січня, яка була спрямована проти російських військ на околиці північного сирійського міста Ракка.

З кінця 2020 року поширилися чутки про те, що аль-Завахрі помер від хвороби. З тих пір ніяких відео або доказів того, що терорист живий не з'являлося, аж до суботи.

«Аль-Каїда» і трагедія 11 вересня

Нагадаємо, 11 вересня в США сталася серія організованих і чітко скоординованих цією ісламістської організацією терактів. Того ранку терористами були захоплені 4 літаки, що прямували в США. Частиною команди смертників були 4 навчених пілота, які і направили важелі управління лайнерів в дві башні Всесвітнього торгового центру і Пентагон. Один з лайнерів повинен був бути направлений в будівлю Білого дому, але це їм не вдалося - завадили пасажири, які були на борту і з допомогою мобільного зв'язку дізналися про попередні теракти.

Ці теракти стали найбільшими в історії США, відповідальність за них взяла на себе «Аль-Каїда». Як наслідок, США відреагували посиленням заходів безпеки всередині країни. Згодом президент Джордж Буш-молодший оголосив війну проти тероризму і ввів війська в Афганістан.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?