Смертник влаштував теракт в мечеті в Афганістані — десятки загиблих
Категорія
Світ
Дата публікації

Смертник влаштував теракт в мечеті в Афганістані — десятки загиблих

Смертник влаштував теракт в мечеті в Афганістані — десятки загиблих
Джерело:  online.ua

В Афганістані смертник скоїв новий масштабний теракт. За словами місцевих журналістів, у заповненій парафіянами-шиїтами мечеті в місті Кундуз на півночі країни прогримів вибух - щонайменше 46 людей загинули, понад 140 отримали поранення.

Джерела:  AP  з посиланням на агентство Aamaq, пов'язане з "ІДІЛ", джерела  AFP

Що відомо про новий теракт в Афганістані

За словами Матіулла Рохані, 46 людей загинули і 143 були поранені. Водночас AFP повідомляє, посилаючись на своїх інсайдерів, про щонайменше 55 загиблих.

Представник центральної лікарні Кундуза, який захотів залишитися анонімним, заявив, що "наразі ми отримали 35 трупів та понад 50 поранених". Варто звернути увагу на те, що ще одна лікарня, якою керують "Лікарі без кордонів" (MSF), отримала тіла щонайменше 15 людей.

"Вибух прогримів під час п'ятничної полуденної молитви, головної події мусульманського релігійного тижня. Тими, хто молиться, були хазарейці, які тривалий час страждали від подвійної дискримінації як етнічна меншина і як послідовники шиїтського ісламу в країні з переважанням сунітів", - йдеться в повідомленні.

Згідно з останніми даними, відповідальність за атаку взяла "ІДІЛ". Теракт, як з'ясували журналісти, скоїв смертник – мусульманин-уйгур. Напад був спрямований як на шиїтів, так і на талібів через їх передбачувану готовність вигнати уйгурів з країни для задоволення вимог Китаю.

Таліби в Афганістані

“Талібан” 15 серпня зайняв столицю Афганістану Кабул і оголосив про повний контроль території країни. Президент Афганістану Ашраф Гані втік з країни.

Країни-союзниці НАТО почали масову евакуацію своїх громадян з Афганістану. Бажання виїхати з країни виявили і численні афганці, які бояться ісламського режиму талібів через потенційні репресії та покарання за співпрацю з попереднім урядом чи силами Альянсу.

Останнім бастіоном опору станом на початок вересня став Панджшер. Утім, вже 6-го числа штаб-квартира поліції і районний центр Рухаха, прилеглий до столиці провінції Базараку, були захоплені, а сили опозиції зазнали численних жертв.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?