Сонце незабаром досягне свого максимуму — до чого готуватися людству
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Сонце незабаром досягне свого максимуму — до чого готуватися людству

Сонце незабаром досягне свого максимуму — до чого готуватися людству
Джерело:  online.ua

Вже у 2025 році настане новий сонячний максимум. Вчені прогнозують, що він може бути набагато сильнішим за попередній і вплине на космічну погоду та енергосистеми на Землі.

Джерело: ScienceAlert

Новий сонячний максимум

Сонячні цикли зазвичай тривають 11 років, а сонячний максимум припадає приблизно на середину кожного циклу. Останній сонячний максимум стався між 2012 і 2014 роками і був особливо слабким – одним із найменших приблизно за 100 років. Отже, космічна погода була загалом слабшою, ніж зазвичай.

Проте цей майбутній сонячний максимум, здається, може повернутися до середніх значень. Це означає, що ми можемо побачити більший вплив на космічну погоду та відповідні можливі наслідки.

Що означає сонячний максимум для Землі

Сонячна активність виникає в першу чергу через бурхливі рухи плазми всередині Сонця, яка створює та змінює магнітне поле Сонця. Повідомляється, що магнітне поле Сонця досягає піку сили під час сонячного максимуму, що спричиняє збільшення таких подій, як сонячні спалахи та викиди корональної маси.

Сонячні спалахи складаються з високоенергетичних фотонів, таких як рентгенівське випромінювання, які можуть збільшити іонізацію у верхній атмосфері Землі та порушити радіозв’язок.

Єдиний конкретний ефект, який ми можемо з упевненістю передбачити, полягає в тому, що ви, швидше за все, частіше бачитимете полярні сяйва, або північне та південне сяйво, на різних широтах. Під час сонячного максимуму більша кількість сонячних частинок, які взаємодіють із молекулами в земній атмосфері, спричиняє яскравіші прояви полярних сяйв, які можуть простягатися далі на північ чи південь, ніж зазвичай.

Вчені також виявили сигнали сонячного циклу, такі як зміни температури та рівня озону, у стратосфері Землі. Хоча вчені враховують ці зміни від Сонця, розглядаючи довгострокові коливання клімату, ці впливи на клімат не такі значні чи серйозні, як такі фактори, як вулкани, викиди вуглекислого газу та інша діяльність людини.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?