SpaceX вперше запустила в космос цивільну місію
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

SpaceX вперше запустила в космос цивільну місію

SpaceX вперше запустила в космос цивільну місію
Джерело:  online.ua

В середу, 15 вересня, з Космічного центру імені Джона Кеннеді, який розташований на острові Мерріг на мисі Канаверал в окрузі Бревард штату Флорида в США, успішно стартував в навколоземний космічний простір, перший за всю історію пілотованої космонавтики, повністю цивільний екіпаж.

Джерело: Space X.

В новій, історичній за вагою, космічній мандрівці немає жодного професійного космонавта чи астронавта. Таку можливість цивільним особам, вперше в історії людської цивілізації, надає компанія Ілона Маска Space X.

Контроль за стартом, спільно з приватною компанією SpaceX, також здійснювало урядове американське космічне агентство НАСА.

Ракета Falcon 9, відповідно до узгодженого попередньо плану, успішно вивела на орбіту модернізований варіант космічного корабля Crew Dragon зі стартового майданчику Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді.

У приватній мандрівці взяли участь чотири члени екіпажу:

  • геолог Сіан Проктор;

  • ветеран ВВС Кріс Семброскі;

  • працівниця системи охорони здоров'я Хейлі Арсеної;

  • бізнесмен Джаред Айзекман.

Четвертим членом космічного екіпажу став щедрий меценат та філантроп, мільярдер Джаред Айзекман, який і оплатив всі витрати на першу в світі цивільну мандрівку на приватному ракетоносії з залученням державної агенції Сполучених Штатів Америки.

На відміну від інших приватних космічних компаній, Space X дає можливість не лише отримати досвід суборбитального польоту, а й значно більші кількість та об`єм незабутніх вражень.

Так, туристи на Crew Dragon проведуть на орбіті цілих три доби, перед тим, як отримають змогу повернутись на Землю.

Ще одне завдання місії

Однак, окрім орбітальної мандрівки, космічні туристи ставлять перед собою також інші завдання.

Зокрема, місія Inspiration 4 поставили перед собою ціль зібрати пожертвування в розмірі не менш як 200 мільйонів доларів для дитячої лікарні St. Jude Children's Research Hospital в Мемфісі (штат Теннессі, США), що спеціалізується на лікуванні дитячих захворювань. В основному - онкологічних.

 Саме в цій лікарні в дитинстві вилікувалася від раку кісток третій член екіпажу Хейлі Арсеної.

Завдяки космічним туристам та новому прориву в комерціалізації космічних запусків, необхідну суму вдалося зібрати за якихось півгодини до старту.

Нагадаємо, що в процесі бурхливого розвитку нової космічної галузі - космічного туризму, вже тривалий час змагаються як державні, так і приватні агенції.

Так, серед приватних компаній, цей напрямок, окрім Ілона Маска, активно розвивають комерційні установи Річарда Бренсона з успішним проєктом VSS Unity SpaceShipTwo та Джефа Безоса з не менш успішним проєктом Blue Origin.

Читайте також:

  • NASA створить перше реаліті-шоу в космосі Space Hero.

  • SpaceX запустить нову місячну місію - що відомо про плани Маска.

  • Ілон Маск продає власну пісню за шалену суму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?