Спотворюють час і простір. Телескоп Hubble показав скупчення галактик
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Спотворюють час і простір. Телескоп Hubble показав скупчення галактик

Спотворюють час і простір. Телескоп Hubble показав скупчення галактик
Джерело:  online.ua

Космічний телескоп Hubble зробив фото величезного скупчення галактик, що спотворює простір-час навколо нього. Воно розташоване у сузір’ї Дракона на відстані майже дев’яти мільярдів світлових років від Землі.

Джерело: NASA

Hubble зробив знімок гігантського скупчення галактик

Телескоп Габбл надіслав вражаючі фотографії групи галактик, які викривляють час і простір.

Вчені космічного агентства пояснюють, що маса цього кластера настільки велика, що світло розташованих позаду галактик зазнало ефекту гравітаційного лінзування — вони здаються витягнутими або викривленими.

На знімку видно кілька галактик, що оточують скупчення, а також зірки з характерними дифракційними променями.

Скупчення галактик зветься eMACS J1823.1+7822 і знаходиться в сузір'ї Дракона на відстані майже 9 млрд світлових років від Землі. Це одне з п'яти виключно масивних скупчень галактик, яке дослідники вивчають за допомогою телескопа "Хаббл", сподіваючись оцінити силу цих гравітаційних лінз і сформувати уявлення про розподіл темної матерії в них, — розповіли в NASA.

Фото: nasa.gov

Куди насправді впав несправний супутник — відповідь NASA

Керівництво NASA офіційно підтвердило, що їхній несправний космічний корабель RHESSI вагою 270 кілограмів впав на Землю у ніч на 19 квітня 2023 року над північною частиною Африки.

Згідно з даними Пентагона та NASA, 660-фунтовий супутник увійшов в атмосферу над регіоном пустелі Сахара, приблизно на 26 градусах довготи та 21,3 градуса широти.

За словами фахівців, ці координати вказують на падіння біля судано-єгипетського кордону.Це також підтвердив астрофізик Джонатан Макдауелл. Він звертає увагу на те, що RHESSI рухався на північний схід, коли відбувалося падіння.

За попередніми даними, більша частина космічного корабля, цілком можливо, згоріла в атмосфері Землі, хоча очікується, що якісь уламки ще можуть приземлитися.

RHESSI запустили на низьку навколоземну орбіту на борту ракети Pegasus XL у 2002 році з метою унікального дослідження Сонця. До RHESSI не було зроблено ані гамма, ані високоенергетичних рентгенівських зображень сонячних спалахів, – наголошують астрономи.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?