Справа Polexit. В уряді прокоментували масштабні протести щодо виходу Польщі з ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Справа Polexit. В уряді прокоментували масштабні протести щодо виходу Польщі з ЄС

Справа Polexit. В уряді прокоментували масштабні протести щодо виходу Польщі з ЄС
Джерело:  online.ua

Під час останнього публічного виступу перед пресою, речник уряду Польщі Пьотр Мюллер звинуватив лідера "Громадянської платформи" Дональда Туска у тому, що він "обдурив людей". Коментуючи масштабні протести проти виходу Польщі з Європейського Союзу, що сколихнули країну, Мюллер запевнив, що учасників протесту даремно зібрали під надуманим приводом, ні про який Polexit не йдеться.

Джерело: PAP

Мюллер також провів паралелі між Дональдом Туском і експрем’єром Девідом Кемероном у Великій Британії, який свого часу зіграв вагому роль в обранні країною політичного та економічного курсу поза ЄС. Речник каже, що людей на протестах обдурив Дональд Туск і багато польських ЗМІ.

"Він не хотів виходу з ЄС, але задля своїх політичних цілей підняв цю тему у Британії - і це скінчилось Brexit-ом. Так само Дональд Туск зараз, задля своїх політичних цілей, піднімає тему Polexit", - сказав Мюллер.

Вперше в історії ЄС лідер держави-члена поставив під сумнів союзні договори

Нагадаємо, 7 жовтня вперше в історії ЄС лідер держави-члена поставив під сумнів договори ЄС в Конституційному суді. За заявою прем'єра Матеуша Моравецького, Конституційний трибунал Польщі визнав деякі статті договорів Європейського Союзу неконституційними в країні.

Коментуючи таке рішення, чиновники Єврокомісії заявили, що воно викликає побоювання щодо верховенства права ЄС і авторитету Суду Європейського Союзу. Також в ЄК анонсували деякі кроки як реакцію на рішення польського суду. Згодам французький міністр з європейських справ Клеман Бон назвав рішення КC Польщі "атакою на ЄС".

Ввечері 10 жовтня десятки тисяч поляків на заклик опозиції вийшли на мітинги з гаслом "Ми залишаємося у ЄС". Лише у Варшаві кількість людей могла сягати 100 тисяч. Під час виступу перед народом експрезидент Лех Валенса заявив, що "жоден ворог ніколи настільки не розділяв націю, як ця влада".

Частина людей рушила до штаб-квартири правлячої партії "Право і справедливість". Учасники протестів мали декілька конфліктних ситуацій з правоохоронцями, одного з них затримали.

Акції зібрали сотні тисяч людей не тільки у Варшаві, масовими вони були і в Кракові, Гданську, Вроцлаві.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?