Справа про відмивання грошей. Найбільша криптовалютна біржа світу виплатить штраф у 4,3 млрд дол
Категорія
Економіка
Дата публікації

Справа про відмивання грошей. Найбільша криптовалютна біржа світу виплатить штраф у 4,3 млрд дол

Бінанс Коїн
Джерело:  Reuters

Прокуратура назвала цю справу одним з найбільших корпоративних покарань в історії США. Глава Binance Чанпен Чжао особисто заплатить 50 млн дол з загального штрафу у 4,3 млрд дол.

Криптобіржа порушила закони США

Глава Binance Чанпен Чжао пішов у відставку і визнав себе винним у порушенні законів США щодо боротьби з відмиванням грошей у рамках врегулювання на суму 4,3 млрд дол. Це дозволить завершити багаторічне розслідування щодо найбільшої у світі криптовалютної біржі.

Про це повідомляє Reuters.

Угода, за якою Чжао особисто заплатить 50 млн дол, була названа прокуратурою як одне з найбільших корпоративних покарань в історії США. Це ще один удар по криптоіндустрії відразу після недавнього засудження засновника FTX Сема Бенкмана-Фріда за шахрайство.

Проте для Чжао це добрий результат: його величезні статки залишилися недоторканими, а його частка в Binance, біржі, яку він заснував у 2017 році, також збережеться.

Binance порушила закони США про боротьбу з відмиванням грошей і санкції і не повідомила про більш ніж 100 тисяч підозрілих транзакцій з терористичними угрупованнями, включаючи ХАМАС, Аль-Каїду та ІДІЛ, заявила влада.

За їх словами, біржа також ніколи не повідомляла про транзакції з веб-сайтами, присвяченими продажу матеріалів про сексуальне насильство над дітьми, і була одним із найбільших отримувачів доходів від програм-вимагачів.

Binance полегшила злочинцям переміщення вкрадених коштів та незаконних доходів на свої біржі, – заявив генеральний прокурор США Меррік Гарланд. – Binance також зробила більше, ніж просто не виконала федеральний закон. Вона вдала, що дотримується.

Міністерство юстиції, яке вело переговори про врегулювання з Комісією з торгівлі товарними ф'ючерсами (CFTC) та Міністерством фінансів, домагається для Чжао 18-місячного ув'язнення – максимального терміну, запропонованого федеральними правилами, повідомляє New York Times.

CFTC звинуватила колишнього директора Binance з дотримання нормативних вимог Семюела Ліма.

Binance виплатить 1,81 млрд дол протягом 15 місяців, а також ще 2,51 млрд дол у рамках угоди, заявили прокурори.

Чжао збереже свою частку в Binance

Чжао, мільярдер, народився в Китаї та переїхав до Канади у віці 12 років. Він визнав себе винним у суді Сієтла.

Сьогодні я пішов з посади генерального директора Binance, – заявив Чжао в соцмережах після оголошення про врегулювання. – Я знаю, що це правильний вчинок. Я робив помилки, і я повинен взяти на себе відповідальність. Це краще для нашої спільноти, для Binance і для мене.

У той час як влада вже багато років розслідує Чжао і Binance, відхід Чжао знаменує собою драматичну подію для однієї з найвпливовіших постатей у криптоіндустрії та для Binance. Угода порушує питання про майбутнє криптовалютної біржі.

Річард Тенг, давній керівник Binance, обійме пост Binance, повідомив Чжао у своєму посту.

Ці резолюції визнають відповідальність нашої компанії за історичні кримінальні порушення та дозволяють нашій компанії перевернути сторінку, – йдеться у заяві Binance.

За даними Forbes, статки Чжао становить 10,2 млрд дол.

Binance знаходиться під пильною увагою Міністерства юстиції принаймні з 2018 року, і це лише одна з низки юридичних проблем, з якими вона стикається у Сполучених Штатах.

У березні CFTC висунула звинувачення проти Binance, заявивши, що вона не реалізувала ефективну програму боротьби з відмиванням грошей для виявлення та запобігання фінансуванню тероризму.

Заснована в Шанхаї у 2017 році, Binance знаходиться у центрі світової криптоіндустрії. За даними постачальника даних CryptoCompare, основна біржа Binance.com минулого року опрацювала угоди на суму близько 23 трлн дол.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?