США скасували заборону на постачання своєї зброї "Азову"
Категорія
Україна
Дата публікації

США скасували заборону на постачання своєї зброї "Азову"

Азов
Джерело:  The Washington Post

Адміністрація президента США Джо Байдена дозволить українському військовому підрозділу «Азов» використовувати американську зброю. 

Головні тези:

  • Адміністрація президента США Джо Байдена скасувала заборону на постачання американської зброї для українського військового підрозділу «Азов».
  • Бригада «Азов» пройшла ретельну перевірку Державним департаментом США, внаслідок чого їм дозволили використовувати американську зброю.
  • Батальйон «Азов» створений у травні 2014 року і зараз є 12-ю бригадою спеціального призначення Нацгвардії України.
  • У РФ «Азов» звинувачують у нацизмі та терористичних діях, проте за даними Держдепартаменту США не знайдено доказів порушень бригади.
  • Українські військовослужбовці «Азову» активно брали участь в обороні Маріуполя та стали символом суспільного опору воєнним діям Росії.

США дозволили постачання зброї для бригади "Азов"

Таке рішення було прийняте після перевірки Державним департаментом США бригади, яка зараз входить до складу Національної гвардії України.

Видання зазначає, що військовому підрозділу заборонили використовувати американську зброю близько 10 років тому, оскільки американські чиновники вирішили, що деякі з її засновників сповідують расистські, ксенофобські та ультранаціоналістичні погляди.

Заборону передбачав так званий «Закон Ліхі», який не дозволяє надання американської військової допомоги іноземним підрозділам, які, скоїли серйозні порушення прав людини. Він названий на честь колишнього сенатора США Патріка Ліхі, який написав цей закон.

Після ретельної перевірки 12-та бригада спеціального призначення «Азов» пройшла перевірку Державного департаменту США, — йдеться у повідомленні відомства. Державний департамент не знайшов «жодних доказів» таких порушень, пише The Washington Post.

Представник Держдепартаменту не уточнив виданню, коли саме буде знята заборона і військові зможуть отримати озброєння.

Керівництво «Азову» і український уряд наразі не коментували цю інформацію.

Що відомо про батальйон «Азов»

Батальйон «Азов» був створений у травні 2014 року у Бердянську як підрозділ патрульної служби міліції особливого призначення. Першим командиром «Азову» був Андрій Білецький. Вона припинила своє існування у 2014 році. У вересні 2014-го «Азов» реорганізували, він став полком міліції особливого призначення МВС, потім — загоном спеціального призначення Нацгвардії, а з лютого 2023 року — 12-ю бригадою спеціального призначення НГУ.

У російських ЗМІ це з’єднання називали «фашистським» і «нацистським» і частина цієї дезінформації просочилася на Захід, зокрема, її повторювали деякі американські політики.

У серпні 2022 року у РФ визнали «Азов» «терористичною організацією», його діяльність у цій країні заборонена. Згідно з російським законодавством, учасники таких організацій можуть бути засуджені на термін від 10 років і до пожиттєвого ув’язнення.

«Азов» був однією з центральних сил оборони Маріуполя. Станом на 24 лютого 2024 року, за даними Асоціації родин захисників «Азовсталі», у російському полоні перебували близько 900 військовослужбовців «Азову». Частину полонених бійців у Росії вже засудили або судять за начебто вчинення злочинів проти цивільного населення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?