США схвалили продаж винищувачів F-16 Туреччині
Категорія
Світ
Дата публікації

США схвалили продаж винищувачів F-16 Туреччині

Літак
Джерело:  The Washington Post

США схвалили продаж винищувачів F-16 Туреччині після того, як Анкара ратифікувала членство Швеції в Північноатлантичному альянсі.

Що відомо про схвалення продажу F-16 Туреччині

Державний департамент США повідомив Конгресу про схвалення продажу Туреччині літаків F-16 на суму 23 млрд доларів, а також супутнього продажу передових винищувачів F-35 Греції на суму 8,6 млрд .

Цей крок був зроблений лише через кілька годин після того, як Туреччина ратифікувала вступ Швеції до НАТО.

Продаж Анкарі включає 40 нових літаків та обладнання для модернізації 79 винищувачів з вже існуючого турецького парку F-16. Греція отримає 40 одиниць F-35 Lightning II Joint Strike Fighters і відповідне обладнання.

Стверджується, що адміністрація Байдена одночасно погодила продаж Туреччині та Греції намагаючись знайти баланс між двома членами альянсу з історією напружених відносин.

Проблеми з отриманням винищувачів F-16 у Туреччині

У липні радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати погодять продаж Туреччині винищувачів F-16 лише після їхньої згоди на вступ Швеції до НАТО.

Згодом Туреччина та США заявили, що схвалення заявки Швеції на вступ до НАТО не було пов'язане з продажем винищувачів F-16. Обидві сторони заперечували будь-які припущення, що угода була предметом переговорів з-поміж них.

Також сенатори виступали проти відправлення винищувачів Туреччини через побоювання, що Анкара може використати F-16 проти союзників по НАТО, зокрема проти Греції.

До слова, між Туреччиною та Швецією є конфлікт, оскільки Анкара звинувачує Стокгольм у підтримці курдів, які заборонені у першій країні. Туреччина вимагає екстрадиції понад 130 підозрюваних, більшість з яких курдські сепаратисти.

У червні 2023 року Швеція змінила законодавство щодо боротьби з тероризмом, але незрозуміло, чи переконає це Туреччину дозволити країні приєднатися до НАТО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?