США ввели санкції проти Білорусі за участь у викраденні українських дітей
Категорія
Економіка
Дата публікації

США ввели санкції проти Білорусі за участь у викраденні українських дітей

Мінфін США
США

5 грудня Мінфін США запровадив санкції проти білоруських фізичних та юридичних осіб за координацію викрадення дітей з України до Білорусі та підтримку авторитарного режиму Олександра Лукашенка.

Санкції США проти Білорусі

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) запровадило санкції проти 11 організацій і семи фізичних осіб.

У заяві Мінфіну США вказано, що ця дія посилює тиск на режим Олександра Лукашенка за жорстоке придушення демократичного громадянського суспільства Білорусі, корупційне фінансове збагачення сім’ї Лукашенка та співучасть у невиправданій війні Росії проти України.

Сьогоднішня дія підтверджує наші зусилля притягнути Лукашенка, його родину та його режим до відповідальності за їхні антидемократичні дії та порушення прав людини як у Білорусі, так і в усьому світі. Ми продовжуватимемо переслідувати джерела доходів режиму Лукашенка, його так звані особисті «гаманці» та людей, які сприяють веденню агресивної війни Росії в Україні, координують переміщення дітей з України до Білорусі та підтримують авторитарний режим Лукашенка, — заявив заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Е. Нельсон.

Проти кого запровадили санкції

У санкційному списку опинилися:

  • Дмитро Шевцов — генеральний секретар Червоного Хреста Білорусі. З початку російського вторгнення в Україну Білорусь була співучасником і підтримувала викрадення українських дітей до Білорусі.

  • Олександр Шакуцин - входить до найближчого оточення Лукашенка і є одним із провідних бізнесменів Білорусі. Шакуцин є одним із найближчих прихильників Лукашенка та одним із його «гаманців», надаючи кошти Лукашенку та його режиму.

  • ВАТ «Мінський механічний завод імені С.І. Вавілова» холдингу «БелОМО» та його директор Мороз Олександр. Державне підприємство працює в оборонному секторі Білорусі, виробляє та реалізує оптичні приціли для стрілецької зброї.

  • ВАТ «Зеніт БелОМО» - належить державному підприємству «БелОМО», яке працює в оборонному секторі Білорусі.

  • Гайчук Микола Миколайович — генеральний директор «Зеніту».

  • ВАТ «Алевкурп» — державна військова виробнича компанія Білорусі, що спеціалізується на створенні нових радіолокаційних систем.

  • ВАТ «Керуюча компанія холдингу «Горизонт» і пов’язані з нею підприємства працюють у білоруському секторі побутової та промислової електроніки, пластмас і транспорту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?