США звернулися до Китаю та Індії щодо ядерної космічної зброї РФ — NYT
Категорія
Світ
Дата публікації

США звернулися до Китаю та Індії щодо ядерної космічної зброї РФ — NYT

Блінкен

США звернулися до Китаю та Індії щодо розробки Росією ядерної космічної зброї. Вашингтон сподівається, що Пекін та Нью-Делі можуть повпливати на Москву.

США занепокоєні розробкою РФ космічної ядерної зброї

За даними видання, держсекретар США Ентоні Блінкен на Мюнхенській конференції зустрівся зі своїми китайськими та індійськими колегами.

NYT зазначає, що повідомлення Блінкена "було відвертим", оскільки будь-яка ядерна детонація в космосі призведе до знищення не лише американських супутників, а й супутників Китаю та Індії.

Американські чиновники та аналітики вважають, що застосування такої зброї може вивести з ладу глобальні системи зв'язку, що призведе до збоїв у роботі у всіх сферах від служб екстреної допомоги до мобільного зв'язку, вважають. Крім цього, уламки від вибуху ускладнять навігацію або взагалі зроблять її неможливою для всіх супутників.

NYT додає, що залишається невідомим, якою інформацією Блінкен поділився з Китаєм та Індією. Але деякі представники розвідки США виступали проти того, щоб надати іншим країнам розвіддані, а інші закликали передати достатньо відомостей, щоб "переконати у серйозності загрози".

Що відомо про розміщення Росією ядерної зброї у космосі

14 лютого голова комітету Палати представників з розвідки Майк Тернер заявив про серйозну загрозу національній безпеці США, оскільки за даними розвідки, Росія планує розмістити ядерну зброю в космосі.

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван підтвердив цю інформацію, а президент Джо Байден доручив своїй адміністрації провести переговори з Росією у питанні щодо можливого випробування ядерної зброї в космосі.

За даними джерел CNN, знайомими з даними американської розвідки, Росія намагається розробити ядерну космічну зброю, яка б могла знищити супутники.

Така зброя могла б створити величезну енергетичну хвилю під час детонації, потенційно руйнуючи величезну частину комерційних і державних супутників, від яких залежить мобільний зв’язок, оплата рахунків та використання інтернету.

Експерти кажуть, що така зброя може мати потенціал для знищення мегаугруповань малих супутників, таких як Starlink від SpaceX, який успішно використовувався Україною у війні з Росією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?