Українські хакери здійснили нову кібератаку на центр космічної гідрометеорології РФ "Планета" — нові деталі від ГУР
Категорія
Технології
Дата публікації

Українські хакери здійснили нову кібератаку на центр космічної гідрометеорології РФ "Планета" — нові деталі від ГУР

ГУР
Центр космічної гідрометеорології РФ "Планета"

Кіберволонтери-патріоти з групи “BO Team” здійснили атаку проти російської далекосхідної (найбільшої з трьох) філії науково-дослідного центру космічної гідрометеорології "Планета". Це мало руйнівні наслідки для Росії.

Хакери знищили 280 серверів держпідприємства РФ

Це російське державне підприємство федерального рівня займається прийомом та обробкою даних із супутників, а також забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб’єктів.

У ГУР уточнюють, що проникнення в базу даних центру дозволило знищити 280 серверів, задіяних у загальній мережі.

Обсяг знищеної інформації ― близько 2 петабайт (200 мільйонів гігабайт) даних.

Вартість втраченого Росією цифрового масиву може становити щонайменше 10 мільйонів доларів.

Більше того, робота суперкомп’ютерів, якими обладнаний далекосхідний центр, ― паралізована та не підлягає відновленню в повному обсязі.

Фото: ГУР

Один такий обчислювальний девайс разом із програмним забезпеченням коштує 350 тисяч доларів. В умовах жорстких санкцій проти Росії повторно отримати такий софт фактично неможливо.

Разом зі сховищами даних, серверами та комп’ютерами внаслідок кібератаки паралізовано системи кондиціонування і зволоження повітря, а також регулювання екстреного електроживлення будівлі центру.

Які компанії відрізані від супутникових даних

Кібератака знищила метео- та супутникові дані, які в постійному режимі активно використовували Міноборони і МНС РФ, “Роскосмос” та низка інших відомств Росії, а також ― напрацьовані роками унікальні дослідження.

Також повністю відрізана від мережі російська станція в Арктиці на острові “Большевік”, яка виконує важливі завдання у військовій сфері РФ.

Як зазначають в ГУР, десятки стратегічних компаній РФ, які працюють на “оборонку” і відіграють ключову роль у підтримці російських окупаційних військ, тривалий час залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів.

Фото: ГУР

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?