США хочуть визнати Росію країною-агресоркою — ЗМІ
Категорія
Політика
Дата публікації

США хочуть визнати Росію країною-агресоркою — ЗМІ

США хочуть визнати Росію країною-агресоркою — ЗМІ
Джерело:  online.ua

США планують визнати РФ країною-агресоркою, проте не спонсором тероризму. Такий законопроєкт підготували члени Конгресу та Білий дім.

Джерело: The Hill

У США пропонують визнати РФ державою-агресоркою

Як повідомляє видання, якщо відповідний законопроєкт буду прийнятий, то Джо Байден зможе накладати санкції щодо будь-якої особи-громадянина РФ, причетної до війни проти України.

Зазначається, що цей статус раніше не застосовувався до жодної країни.

Це ізолювало би Москву на міжнародному рівні та змусило б США накласти обмеження на країни, які співпрацюють із Кремлем, - йдеться у повідомленні.

У тексті закону говориться, що президент США після початку дії закону зможе визнати Росію державою-агресоркою та матиме повноваження визначити будь-яку іншу іноземну країну країною-агресоркою, якщо підтверджена її участь у актах агресії проти України.

Втім, видання також звертає увагу і на те, що йдеться саме про визнання державою-агресоркою, а не "спонсором тероризму", як цього просив український уряд.

Українські офіційні особи розповіли The Hill, що статус "держави-агресора" не відповідає їхнім запитам щодо визначення Росії як "держави-терориста", але підтримують цей захід як спосіб описати Росію як таку, що здійснює терористичні акти, і загалом можуть підтримати введення окремого терміну, якщо він надає додаткові інструменти для покарання держав-агресорів, - додає видання.

Польща визнала РФ державою-спонсоркою тероризму

Нагадаємо, 14 грудня 2022 року польський сейм визнав Росію державою, що спонсорує тероризм.

Сейм Республіки Польща визнає Російську Федерацію державою, яка підтримує тероризм і використовує терористичні заходи, — йдеться у тексті резолюції.

У документі зазначено, що Росія "систематично порушує права людини, міжнародне право і Статут ООН і низку інших зобов’язань", "нападає на території інших країн, вчиняє збройні напади, військові злочини та геноцид" і "веде ворожі дії проти господарської діяльності, зокрема в сфері енергетики2.

Також у резолюції вказано на безпосередню відповідальність Росії за збиття рейсу МН-17 у 2014 році на Донбасом, коли загинули 298 пасажирів та члени екіпажу літака.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?