США невдоволені позицією генсека ООН щодо зернової угоди
Категорія
Політика
Дата публікації

США невдоволені позицією генсека ООН щодо зернової угоди

США невдоволені позицією генсека ООН щодо зернової угоди
Джерело:  online.ua

Оприлюднені в Інтернеті секретні документи Міноборони США вказують на те, що США невдоволені занадто поступливою позицією генсека ООН Антоніу Гутерреша до Росії у питанні зернової угоди.

Джерело:  ВВС

Чому в США незадоволені позицією генсека ООН щодо Росії 

У нових оприлюднених в Інтернеті файлах вказується, що США вважають Гутерреша охочим йти на зустріч інтересам Росії під час перегляду умов зернової угоди.

У файлах також вказується, що Вашингтон уважно слідкує за генсеком ООН. Зокрема, у документах вказані приватну взаємодію Гутерреша та його заступника.

У документах також нібито засвідчені особисті спостереження глави ООН за ходом війни проти України та діяльністю окремих лідерів африканських країн.

Один з оприлюднених документів аналізує зернову угоду, яку було укладено між Україною та РФ за посередництва ООН та Туреччини у липні минулого року.

У документі зазначається, що заради збереження угоди Гутерреш був готовий піти на зустріч інтересам РФ.

Гутерріш підкреслив свої зусилля, спрямовані на поліпшення експортних можливостей Росії, навіть якщо це стосується російських юридичних або фізичних осіб, на яких поширюються санкції, - йдеться у документі.

За оцінкою урядових аналітиків США, дії Гутерреша підривають широкі зусилля світової спільноти у питанні притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини в Україні.

Реакція ООН на оприлюднені документи стосовно зернової угоди

В ООН обурені припущенням, що генсек НАТО був готовий піти на зустріч Росії заради продовження зернової угоди.

Генеральний секретар перебуває на цій посаді і в полі зору громадськості вже тривалий час. Його не дивує той факт, що люди шпигують за ним і підслуховують його приватні розмови. Його дивує зловживання або некомпетентність, які дозволяють таким приватним розмовам спотворюватися і ставати публічними, - зазначив речник Гутерреша Стефан Дюжаррік.

Один з високопосадовців ООН, який відмовився коментувати інформацію, що міститься в оприлюднених секретних документах Пентагону, зазначив, що організація прагне пом'якшити наслідки розв'язаної Кремлем війни проти України для найбідніших верств населення у світі.

Це означає, що ми робимо все можливе, щоб знизити ціни на продукти харчування... і забезпечити доступність добрив для тих країн, які їх найбільше потребують, - підкреслив представник ООН.

Росія часто скаржилася на те, що міжнародні санкції негативно впливають на її власний експорт зерна та добрив, і щонайменше двічі погрожувала призупинити співпрацю в рамках зернової угоди, якщо її занепокоєння не будуть вирішені.

Російське зерно і добрива не підпадають під міжнародні санкції, але Росія заявляє, що зазнає труднощів із забезпеченням транспортування і страхуванням.

Звіт про Гуттеріша потрапив у мережу, коли Кремль попередив, що перспективи продовження зернової угоди після 18 травня "не такі вже й хороші", оскільки власний подібний експорт Росії все ще стикається з перешкодами.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?