США охопили масові протести через заборону на аборти
Категорія
Світ
Дата публікації

США охопили масові протести через заборону на аборти

США охопили масові протести через заборону на аборти
Джерело:  online.ua

Тисячі людей вийшли на мітинги у всіх 50 штатах США на підтримку прав на аборт. Вони налаштовані протистояти новим законам Техасу, який серйозно обмежує доступ до абортів в штаті. Прихильники вибору по всій країні побоюються, що конституційні права можуть бути скасовані.

Джерело: BBC

У найближчі місяці Верховний суд повинен розглянути справу, яке може скасувати рішення Роу проти Уейда - рішення 1973 року, що легалізувало аборти по всій країні.

У Вашингтоні, округ Колумбія, демонстранти пройшли маршем до будівлі Верховного суду з транспарантами, серед яких такі, як «Зробіть аборт законним».

Старт мітингу зірвали близько двох десятків контрдемонстрантів.

«Кров невинних немовлят на твоїх руках!» - крикнув один чоловік, але його заглушили співи і оплески натовпу, повідомляє газета Washington Post.

Одна жінка, яка була присутня на марші, сказала, що вона тут, щоб підтримати право жінки на вибір.

«На щастя, я ніколи не стикалася з цим вибором, але у багатьох жінок є такий вибір, і наш уряд і чоловіки не мають права голосу щодо нашого тіла», - сказала Робін Хорн агентству Рейтер.

Реальний ризик заборони абортів

Мітинги були організовані представниками щорічного Жіночого маршу - перший з них зібрав мільйони людей до протесту через день після інавгурації колишнього президента Дональда Трампа в 2017 році.

«Це свого роду переломний момент для людей по всій країні», - сказала Рейчел О'Лірі Кармона, виконавчий директор Жіночого маршу.

«Багато хто з нас виросли з думкою, що аборт буде легальним і доступним для всіх нас», - додала вона. «Побачити, що існує реальний ризик (для його заборони - ред.), було моментом пробудження».

У штаті Нью-Йорк губернатор Кеті Хочул виступила на двох мітингах.

«Я втомилася від боротьби за право на аборт», - сказала вона. «Це усталений закон в країні, і ви не віднімете це право у нас, ні зараз, ні коли-небудь».

Інший мітинг пройшов в Остіні, штат Техас, де 1 вересня законодавчий орган штату прийняв закон, що забороняє переривання вагітності після виявлення серцебиття плода.

Захист ще не народженої дитини

Закон про серцебитті також дає право подати в суд на лікарів, які зробили аборт після закінчення шеститижневого терміну вагітності. Прихильники кажуть, що його мета - захистити ще не народжену дитину, яка сама себе захистити не може.

Політики в декількох інших штатах, де домінують республіканці, розглядають аналогічні обмеження. Правозахисні організації попросили Верховний суд заблокувати закон Техасу, але судді затвердили постанову проти його прийняття. 1 грудня суд повинен розглянути скаргу на заборону на аборти в штаті Міссісіпі після закінчення 15-тижневого терміну.

Вирок може змінити знакове рішення суду 1973 року по справі Роу проти Уейда, яке захищає право жінки на аборт до досягнення життєздатності - моменту, коли плід може жити поза маткою. Як правило, йдеться про початок третього триместру, через 28 тижнів після моменту запліднення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?