США розслідують ймовірне втручання України у вибори-2020 — NYT
Категорія
Політика
Дата публікації

США розслідують ймовірне втручання України у вибори-2020 — NYT

США розслідують ймовірне втручання України у вибори-2020 — NYT
Джерело:  online.ua

Федеральні прокурори в американському Брукліні ведуть розслідування з приводу ймовірного втручання окремих українських політиків у вибори президента 2020 року.

Джерело: The New York Times

За даними джерел видання, йдеться зокрема про стосунки з колишнім адвокатом Дональда Трампа Рудольфа Джуліані, який намагався поширювати компромат проти демократичного тоді ще кандидата Джозефа Байдена.

Кримінальне розслідування почали упродовж останніх місяців каденції попереднього президента, але раніше про нього не було відомо. Федеральний уряд таким чином загострює боротьбу проти спроб іноземного втручання, перш за все - російської розвідки, яку підозрюють у співпраці принаймні з одним фігурантом-українцем у слідстві.

Водночас сам Джуліані не є метою розслідування в Брукліні, на відміну, наприклад, від кримінальних процесів у Нью-Йорку, за якими нещодавно адвокат зазнав обшуків.

Прокурори вивчили деталі турне Джуліані Європою у грудні 2019 року, коли він провів зустрічі з кількома громадянами України. Серед них був народний депутат Андрій Деркач - саме він знаходиться у центрі розслідування.

Упродовж року поплічники Трампа намагалися підірвати репутаційно кампанію Байдена. Згадана поїздка до Європи заради зустрічей стала фактично кульмінацією тих зусиль.

Передбачається, що зусилля були спрямовані кількома шляхами: збір інформації від української сторони для компромату, а також тиск на офіційний Київ для оголошення розслідування проти Байдена та інших суперників Трампа.

У публікації згадується, що такі спроби призвели до суперечливих результатів і спровокували перший процес імпічменту проти тодішнього президента.

“В ході процедури імпічменту співробітники американської розвідки попередили Трампа про те, що Деркач намагається використовувати Джуліані для поширення дезінформації. Джуліані... продовжував ручатися за правдивість отриманої інформації навіть після того, як міністерство фінансів Трампа наклало санкції на Деркача за втручання у вибори та назвало його “активним російським агентом”, - наголосили журналісти з посиланням на джерела.

Станом на кінець травня 2021 року ще невідомо, якими будуть офіційні висновки чи дії американських прокурорів щодо згаданого нардепа, який в Україні аткож відзначився зливом компромату на політиків.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?