США стежили за Меркель та європейськими політиками
Категорія
Політика
Дата публікації

США стежили за Меркель та європейськими політиками

США стежили за Меркель та європейськими політиками
Джерело:  online.ua

Агентство національної безпеки США стежило за високопосадовцями низки європейських країн, зокрема, за лідеркою ФРН Ангелою Меркель з 2012 по 2014 рік. Окрім того, наголошується, що Штати використовували з цією метою партнерські відносини з Службою військової розвідки Данії.

ДжерелаReuters  та  BBC

Данія допомагала Вашингтону зібрати дані про європейських політиків

Датська телекомпанія Danmarks Radio опублікувала звіт, який послідував за розслідуванням. Він складається з інтерв'ю з дев'ятьма інсайдерами, кожен з яких мав доступ до секретної інформації, що зберігається в датській Службі військової розвідки.

За словами журналістів, розвіддані були зібрані і про інших офіційних осіб з Німеччини, Франції, Швеції і Норвегії.

АНБ отримало доступ до текстових повідомлень і телефонних розмов низки відомих осіб, підключившись до датських інтернет-кабелів у співпраці зі Службою.

Також зазначається, що Данія, яка є близьким союзником США, має кілька ключових станцій для підводних інтернет-кабелів, що йдуть в Швецію, Норвегію, Німеччину, Голландію і Великобританію і з них.

Журналісти попросили представників канцелярії Німеччини прокоментувати звіт DR, однак вони заявили, що вперше дізналися про звинувачення тільки після того, як про них запитали журналісти, і відмовився від подальших коментарів.

Ні міністерство оборони Данії, ні представники Служби поки також не прокоментували останні повідомлення.

"Схожі звинувачення щодо того, що АНБ прослуховувало телефон канцлера, з'явилися в 2013 році. Інформація, оприлюднена американським інформатором Едвардом Сноуденом, свідчила, що АНБ прослуховувало телефон канцлера Німеччини. Коли звинувачення з’явилися, Білий дім не дав прямого спростування, але сказав, що телефон Меркель не прослуховувався в той час і не буде в майбутньому", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?