США та ЄС домовилися покінчити з 17-річним конфліктом
Категорія
Світ
Дата публікації

США та ЄС домовилися покінчити з 17-річним конфліктом

США та ЄС домовилися покінчити з 17-річним конфліктом
Джерело:  online.ua

15 червня офіційно стало відомо, що США та Євросоюз домовились про припинення суперечки щодо субсидій конкуруючим виробникам літаків Boeing і Airbus та поступове скасування штрафних мит на мільярди доларів.

Джерело:  AP

Завершення суперечки між США та ЄС

За словами торгової представниці Кетрін Тай, Штати та Євросоюз домовились про п'ятирічну угоду про призупинення мит, що є центром суперечки.

Як стверджує експертка, їх можна буде ввести знову, якщо компанії із США не зможуть "чесно конкурувати" з європейськими.

"Сьогоднішнє оголошення вирішує тривалий подразник у відносинах США та ЄС... Замість того, щоб битися з одним із наших найближчих союзників, ми нарешті збираємося разом проти спільної загрози", - наголосила торгова представниця США.

Що важливо розуміти, торгова суперечка загострилася під час правління Дональда Трампа, і мита були накладені на продукцію компаній, які не мають нічого спільного з виробництвом літаків.

"США запровадили тарифи на європейський експорт у розмірі 7,5 мільярда доларів у 2019 році після того, як Всесвітня торгова організація постановила, що ЄС не виконував своїх рішень щодо субсидій для Airbus, який базується у Франції. ЄС помстився у листопаді минулого року покаранням у розмірі до 4 мільярдів доларів після того, як СОТ постановила, що США надавали незаконні субсидії компанії Boeing із Сіетла", - йдеться в повідомленні.

У березні, після того, яка Джо Байдена став президентом США, Штати та ЄС домовились про призупинення мит. Це призупинення розпочалося 11 березня на чотири місяці. Нова угода офіційно набере чинності 11 липня.

"Це справді відкриває нову главу у наших відносинах, тому що ми переходимо від судових процесів до співпраці у галузі повітряних суден - після 17 років суперечок", - наголосила очільниця ЄК Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?