США запровадили санкції проти Портнова і Тупицького
Категорія
Політика
Дата публікації

США запровадили санкції проти Портнова і Тупицького

США запровадили санкції проти Портнова і Тупицького
Джерело:  online.ua

США запровадили санкції проти заступника глави Адміністрації Президента часів Януковича Андрія Портнова та ексглави Конституційного суду Олександра Тупицького. Обох звинувачують у причетності до масштабної корупції в Україні. Щодо першого рішення ухвалило Міністерство фінансів США, а щодо другого Державний департамент.

Джерело: заява Держдепу

Оновлений список санкцій, де фігурує Портнов, оприлюднений на офіційній сторінці Офісу контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США. В офіційному поясненні відомства вказано:

Портнов культивував широкі зв’язки із судовим і правоохоронним апаратом України за допомогою хабарництва.

Ексчиновника звинувачують у використанні свого посадового становища, здійсненні надмірного впливу на рішення суддів, які були у його підпорядкуванні. Також його звинувачують у сприянні сходженню на посади людей з власного оточення та підкупі судових рішень. У заяві Мінфіну США йдеться:

Портнов вступив у змову з високопоставленим українським урядовцем, щоби... впливати на Конституційний Суд України. Крім того, Портнов був причетний до спроби вплинути на Генерального прокурора України.

В чому звинувачують ексглаву КСУ Тупицького

Як зазначається в повідомленні Державного департаменту, Тупицький був причетний до «значних корупційних дій, зокрема отримання грошового хабаря під час служби в українській судовій системі». Відомство пояснює актуалізацію цих двох справ Міжнародним днем боротьби з корупцією.

У цьому зв’язку в Державному департаменті США також повідомили про введення посади координатора в питаннях боротьби з глобальною корупцією, який зосереджуватиметься на зусиллях Держдепу й USAID на цьому напрямі.

Нагадаємо, у березні цього року року президент Зеленський скасував указ колишнього президента Януковича про призначення Олександра Тупицького суддею КСУ. Останній оскаржив це рішення у Верховному Суді, оскільки закон не передбачає для глави держави таких повноважень. Призначати членів КСУ можуть лише самі судді цієї вищої судової інстанції. ВСУ визнав указ Зеленського протиправним та скасував його.

Читайте також:

  • Сина Януковича заочно арештували у справі Межигір’я

  • Президент-втікач Янукович неочікувано звернувся до усіх українців.

  • Печерський суд ухвалив важливе рішення проти Януковича.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?