США заявили про втручання РФ у президентські вибори в Болгарії
Категорія
Політика
Дата публікації

США заявили про втручання РФ у президентські вибори в Болгарії

США заявили про втручання РФ у президентські вибори в Болгарії
Джерело:  online.ua

Спеціальну доповідь, підготовлену представниками Держдепа США про поширення кремлівської дезінформації та пропагандистського механізму доповнили причетністю РФ до втручання у президентські вибори в Болгарії 2016 року та обрання президентом лояльного Кремлю Румена Радєва.

Джерело:   "24 часа"

Що відомо про втручання РФ у президентські вибори в Болгарії

Згідно з доповіддю, Леонід Решетніков, генерал-лейтенант у відставці зі Служби зовнішньої розвідки Росії, втручався в президентські вибори в Болгарії в 2016 році якраз тоді, коли Румен Радев пішов у відставку з посади командувача ВПС і незабаром після цього виграв президентські вибори.

У звіті відомства також йдеться, що через Болгарську соціалістичну партію (БСП) Решетніков намагався поширювати фейкові новини та популяризувати перебільшені дані соціологічних опитувань.

В червні 2016 року в Москві відбувся форум правлячої партії "Єдина Росія", на якому були присутні Ніколай Малінов і голови БСП и АБВ Корнелія Нінова і Георгій Парванов. Трохи пізніше інститут Решетнікова замовив соціологічне дослідження до майбутніх президентських виборів в Болгарії, яке має на меті виявити профіль майбутнього кандидата від БСП.

Опитування проводилося з 1 по 15 липня 2016 року, і його результати засвідчили зростання підтримки Росії та зменшення підтримки США, ЄС та НАТО. 12% оголосили себе категоричними русофілами, а 25% - поміркованими. Дві третини опитаних заявили, що "Болгарія повинна максимально відновити і підтримувати дружні відносини з Росією".

Наостанок описується профіль "кандидата-переможця від БСП: Більше схожий на чоловіка. Не старше 60 років, з успішною кар'єрою, але не інтелектуал. Некорумпований. Який продемонстрував мужність і виступив за більший суверенітет в рамках ЄС і НАТО.

Через два тижні після закінчення опитування, 1 серпня, генерал Румен Радев подав у відставку з посади командувача ВПС. Лише через кілька днів БСП и АБВ заявили про нього як про кандидата в президенти. Румен Радев відповідав всім рекомендаціям, викладеним у дослідженні на замовлення Решетнікова.

Після перемоги Радева на виборах Леонід Решетніков заявив, що дійсно обговорював його кандидатуру з лідером БСП Корнелією Ніновою.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?