США знали про плани Пригожина і мовчали — CNN
Категорія
Світ
Дата публікації

США знали про плани Пригожина і мовчали — CNN

США знали про плани Пригожина і мовчали — CNN
Джерело:  online.ua

В розвідці США зібрали дуже докладну інформацію про плани та дії ватажка терористичної ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина під час спроби заколоту його найманців в Росії, однак тримали цю інформацію у секреті. 

Джерело:  CNN

Чому США мовчали про плани Пригожина  

Зазначається, що розвідка США зібрала інформацію щодо пересувань "вагнерівців" та стосовно розміщення їхніх ключових баз.

За інформацією журналістів видання, інформацію про це настільки засекретили, що нею ділились тільки з найближчими союзниками, зокрема, високопосадовцями з Великої Британії.

Засекречені розвідувальні дані в США були доведені до відома лише найвищих чиновників адміністрації, а також членів "Банди восьми" у Конгресі, які мають доступ до найбільш секретних питань розвідки.

Секретність, що оточує ці розвіддані, була причиною того, що деякі високопоставлені європейські чиновники і навіть високопосадовці в уряді США були зненацька захоплені спробою бунту Пригожина.

Деякі офіційні особи НАТО висловили розчарування тим, що розвіддані не було передано їм. За даними американської розвідки, це могло призвести до компрометації надзвичайно секретних джерел та методів.

За словами чиновників, українським офіційним особам також не повідомили заздалегідь про ці розвіддані, насамперед через побоювання, що розмови між американськими та українськими офіційними особами можуть бути перехоплені супротивником.

США та союзники просили Україну не завдавати ударів по РФ під час заколоту Пригожина 

Союзники на різних рівнях зв'язувалися з офіційними особами України та радили не використовувати хаос в Росії, спричинений бунтом Пригожина, для нанесення ударів по РФ.

За словами неназваного західного чиновника, послання "не розгойдувати човен" було передано на рівні міністрів закордонних справ, заступників і через послів.

Побоювання полягали в тому, що Україну і Захід будуть розглядати як тих, хто допомагає Пригожину і загрожують суверенітету Росії.

Союзники попереджали українців не провокувати ситуацію. Використовуйте можливості на території України, але не втягуйте у внутрішні справи і не завдавайте ударів по наступальних військових об'єктах усередині Росії, - зазначив один з високопосадовців США.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?