Старт переговорів про членство України у ЄС можливий у 2023 році — Стефанішина
Категорія
Україна
Дата публікації

Старт переговорів про членство України у ЄС можливий у 2023 році — Стефанішина

Старт переговорів про членство України у ЄС можливий у 2023 році — Стефанішина
Джерело:  online.ua

Як стверджує віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, реалістичний час старту переговорів про членство нашої країни у Євросоюзі - 2023 рік.

Джерело:  "Європейська правда"

У 2023 році можуть початися переговори про членство України у ЄС

Абсолютно реалістично виглядає 2023 рік. ЄС почав з нами працювати не 23 червня. Ми підготували майже 6 тисяч відповідей на запитальник і ми це робили разом з ЄС. Тому що всі реформи, які ми робили, ми робили спільно на виконання Угоди про асоціацію. Тобто, розуміння України дуже велике. Тому певні процедури - такі, як скрінінг, оцінка ринків, законодавство - це не те, що потребуватиме років, а це вже робота, яку треба оформити. Тому абсолютно реалістично перейти до перемовин після всіх оцінок вже в 2023 році, - розповідає Ольга Стефанішина.

Журналісти також поцікавилися у дипломатки, чому посол Євросоюзу назвав можливим строком "другу половину 2023 року". За її словами, офіційний Брюссель робить прогнози за обережнішим сценарієм.

Вона також звернула увагу на те, що більша ясність щодо початку перемовин з’явиться під кінець наступного року, коли зберуться на переговори президенти ЄС і України.

Україна готова виконати вимоги ЄС за лічені роки

Як стверджує Стефанішина, офіційний Київ може виконати вимоги у рамках переговорів протягом навіть трьох років і йдеться точно не про десятиліття.

У нас жорстка позиція, яка полягає в тому, що ми взяли ініціативу в свої руки. Ми не чекаємо і не сидимо, допоки ЄС нам розкаже як далі рухатися в ЄС. Ми не хочемо йти слідами останніх країн розширення, ми не хочемо бути частиною балканського формату розширення - тому що кожна хвиля розширення має свої певні історичні аспекти, - пояснює дипломатка.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?