Суд Канади наказав Тегерану виплатити сім’ям жертв збитого літака МАУ компенсацію
Категорія
Світ
Дата публікації

Суд Канади наказав Тегерану виплатити сім’ям жертв збитого літака МАУ компенсацію

Суд Канади наказав Тегерану виплатити сім’ям жертв збитого літака МАУ компенсацію
Джерело:  online.ua

Суд в Онтаріо присудив виплатити 107 млн канадських доларів (84 млн доларів) сім'ям шести людей, які загинули, коли Іран збив літак Міжнародних авіаліній України під Тегераном два роки тому.

Джерело: The Guardian

Канадський суд наказав виплатити відшкодування родичам загиблих

Іран збив авіалайнер у січні 2020 року. Усі 176 людей на борту загинули, у тому числі 55 громадян Канади та 30 її постійних мешканців.

Шість членів сімей, яким суд Онтаріо присудив компенсацію, втратили чоловіка або дружину, братів і сестер, дітей, племінниць і племінників на борту рейсу 752, сказав їхній адвокат Марк Арнольд. Вони подали цивільний позов проти Ірану та інших посадових осіб, яких вони вважають винними в інциденті.

Адвокат сказав, що його команда намагатиметься арештувати іранські активи в Канаді та за кордоном. Він сказав, що Іран має нафтові танкери в інших країнах, і його команда намагатиметься конфіскувати все, що може, щоб сплатити заборгованість родинам.

Рішення судді Едварда Белобаби з вищого суду Онтаріо було датовано 31 грудня і оголошено Арнольдом у понеділок.

Позов подали Шахін Могаддам, Мехрзад Зарей та Алі Горджі. Побоюючись репресій з боку Ірану, деякі інші позивачі не називали свої імена.

Фото — commons.wikimedia.org

Розслідування збиття літака МАУ

Спеціальна канадська криміналістична група в середині 2021 року підготувала звіт, у якому Іран звинувачується в некомпетентності та легковажності щодо збиття українського пасажирського літака. Іран розкритикував звіт як «сильно політизований».

У звіті зазначено, що хоча збиття рейсу 752 авіакомпанії МАУ не було навмисним, воно не звільняє іранських посадовців від відповідальності за інцидент.

Іран визнав, що збив авіалайнер невдовзі після зльоту з Тегерана в січні 2020 року, і звинуватив у «катастрофічній помилці» війська, які перебували у підвищеній бойовій готовності під час протистояння зі Сполученими Штатами.

У той час Іран боявся можливих атак США, тому що перед цим випустив ракети по іракських базах, де розміщені американські війська. Це було відповіддю на вбивство іранського військового командувача Касема Сулеймані за кілька днів до цього під час ракетного удару США по аеропорту Багдада.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?