Суд в Мінську засудив опозиціонерів Колесникову і Знака до 11 і 10 років колонії
Категорія
Світ
Дата публікації

Суд в Мінську засудив опозиціонерів Колесникову і Знака до 11 і 10 років колонії

Суд в Мінську засудив опозиціонерів Колесникову і Знака до 11 і 10 років колонії
Джерело:  online.ua

Відому білоруську опозиціонерку Марію Колесникову Мінський обласний суд засудив до 11 років позбавлення волі. Максим Знак, що проходив з Колесниковою по одній справі про спробу захоплення влади, засуджений до 10 років колонії.

Джерело: “Радіо Свобода”.

Їх визнали винними в змові з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом (ч.1 ст. 357 КК), закликах до дій, що загрожують національній безпеці Білорусі (ч.3 ст. 361 КК), і створенні екстремістського формування і керівництві ним (ч. 1 ст. 361-1 КК).

Повідомляється, що справу розглядав Мінський обласний суд. Слухання проходили в закритому режимі, подробиці звинувачень не оприлюднювалися. Публічно була оголошена тільки резолютивна частина вироку. Свою провину Колесникова і Знак не визнали.

На оголошення вироку противникам режиму Луккашенка пустили пресу. Підтримати політв'язнів прийшло багато людей. Перед оголошенням вироку на вулиці Маяковського в Мінську вишикувалася довга черга з людей. Люди в цивільному намагалися зняти на відео присутніх на акції. До зали впустили батька Колеснікової і адвокатів.

Марія Колесникова і Максим Знак - що про них відомо

Марія Колесникова і Максим Знак входили в передвиборний штаб банкіра Віктора Бабарика, який оголосив про намір брати участь у президентських виборах, але був заарештований ще до реєстрації кандидатів. Перед виборами Колесникова і Знак стали одними з найяскравіших представників білоруської опозиції. Вони брали активну участь в протестах проти фальсифікації президентських виборів влітку 2020 року Лукашенком. Їх затримали на початку вересня 2020 року по справі про публічні заклики до заподіяння шкоди нацбезпеці.

Нагадаємо, в серпні 2020 року Олександр Лукашенко сфальсифікував вибори президента. Підконтрольна йому ЦВК визнала його переможцем. У Білорусі спалахнули масові протести. Самопроголошений президент жорстоко розправляється з опозиційними політиками та активістами. Тисячі людей опинилися у в’язницях, багатьох з них катували.

Читайте також:

  • Лукашенко закликав білорусів майнити криптовалюту.

  • Білорусь фактично заборонила ввезення в країну українського пива, шоколадок і туалетного паперу.

  • Лукашенко зізнався у бажанні контролювати Білорусь після зміни влади.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?