Суд заочно взяв під варту ексголову Конституційного Суду Тупицького
Категорія
Україна
Дата публікації

Суд заочно взяв під варту ексголову Конституційного Суду Тупицького

Суд заочно взяв під варту ексголову Конституційного Суду Тупицького
Джерело:  online.ua

Подільський районний суд міста Києва обрав відносно колишнього Голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Це дозволяє клопотати про його екстрадицію з Австрії.

Джерело: ДБР

Тупицькому обрали запобіжний захід

Суд заочно взяв під варту Тупицького. Тепер прокурори можуть клопотати про його екстрадицію з Автсрії, де він живе після повномасштабного вторгнення: 17 березня Тупицький незаконно виїхав з України через пункт пропуску «Косино» в Закарпатській області.

Цією ж ухвалою суду звернуто у дохід держави суму застави, раніше застосованої відносно обвинуваченого.

За матеріалами ДБР щодо місцеперебування ексголови КСУ, 27 травня 2022 року його було оголошено в міжнародний розшук. Це судове рішення дає змогу стороні обвинувачення клопотати перед судом про видачу (екстрадицію) обвинуваченого в Україну.

25 травня 2021 року слідчі Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора направили до суду обвинувальний акт стосовно колишнього Голови Конституційного Суду України.

У чому звинувачують Тупицького

У жовтні 2018 року в одному із кафе міста Києва експосадовець, який на той час обіймав посаду заступника Голови Конституційного Суду України, підкупив свідка у кримінальному провадженні.

Свідок мав відмовитися від показань або дати «потрібні» покази на користь колишнього Голови Вищого господарського суду України, який перебував у статусі підозрюваного.

Крім того, колишній Голова у 2018 та 2019 роках надавав неправдиві покази у справі протиправного заволодіння майновими активами «Зуївського енергомеханічного заводу», що знаходиться у місті Зугресі Донецької області.

Ексголова КСУ обвинувачується у завідомо неправдивих показаннях, поєднаних зі штучним створенням доказів захисту (ч. 2 ст. 384 КК України) та підкупі свідка з метою надання завідомо неправдивих показань (ст. 386 КК України).

У разі доведення вини обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк до 5 років.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?