Суд знову обрав запобіжний захід ексрозвіднику Червінському
Категорія
Україна
Дата публікації

Суд знову обрав запобіжний захід ексрозвіднику Червінському

Суд знову обрав запобіжний захід ексрозвіднику Червінському
Джерело:  Суспільне

Шевченківський райсуд Києва відправив ексрозвідки Романа Червінського під домашній арешт у справі про хабарництво.

Головні тези:

 

  • Прокурори просили цілодобовий домашній арешт для Червінського через ризики, пов'язані з його виходом з-під варти.
  • Роман Червінський отримав підозру у спробі викрадення російського літака, що призвело до ракетного удару по аеродрому на Кіровоградщині й смерті українських захисників.
  • П'ятий президент Петро Порошенко та інші особи взяли на себе поруки за Червінського.
  • Захист ексрозвідника планує оскаржувати рішення суду щодо обрання домашнього арешту.

Ексрозвідника Червінського відправили під домашній арешт

Як зазначається, 17 липня Червінський вийшов під заставу в іншій справі щодо обстрілу аеродрому на Кіровоградщині.

П’ятий президент Петро Порошенко, який напередодні вніс заставу за Червінського, також прийшов на засідання суду 18 липня. Він подав заяву, що має на меті взяти Червінського на поруки.

Окрім Порошенка, взяти Червінського на поруки були готові народні депутатки від «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко та Вікторія Сюмар, а також колишній політвʼязень Володимир Балух.

Прокурори просили для Червінського цілодобовий домашній арешт, обґрунтовуючи це ризиками, які зʼявились після того, як ексрозвідник вийшов з-під варти.

Захист ексрозвідника заявив, що буде оскаржувати рішення.

Що відомо про справу Червінського

Роман Червінський служив у підрозділі Сил спеціальних операцій України та займався діяльністю партизанів на окупованих територіях країни. Червінський обіймав керівні посади у воєнній розвідці, а також у Службі безпеки України.

Роман Червінський отримав підозру у справі про невдале викрадення російського літака у квітні — липні 2022 року.

Слідство вважає, що він і ще кілька військових вирішили провести «операцію» з викрадення російського літака без згоди держорганів і спецслужб. За даними СБУ, їхні дії дали Росії дані про розміщення пілотів й українських літаків на аеродромі «Канатове» в Кіровоградській області.

23 липня 2022 року російські війська завдали ракетного удару по аеродрому «Канатове» — тоді загинув командир військової частини, 17 захисників були поранені, а два українські винищувачі знищені.

28 грудня 2023 року Роману Червінському повідомили про нову підозру. Слідство вважає, що чоловік намагався отримати $100 тисяч, видаючи себе за впливового посадовця Державної фіскальної служби.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?