Сяйво да Вінчі. На вихідних українці зможуть побачити рідкісне затемнення
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Сяйво да Вінчі. На вихідних українці зможуть побачити рідкісне затемнення

Сяйво да Вінчі. На вихідних українці зможуть побачити  рідкісне затемнення
Джерело:  online.ua

Цих вихідних відбудеться рідкісне затемнення, яке відбувається раз на десятиліття – 21 травня близько 23 години за київським часом на Місяці буде видно тонкий півмісяць, менше 5% його видимої поверхні буде освітлено сонцем.

Джерело: The Guardian

Що таке сяйво да Вінчі

Сяйво да Вінчі — це ефект при якому можна побачити як освітлену яскраву частину Місяця, так і його темну поверхню, яку підсвічує світло від Землі.

Коли небо темніє, неосвітлена частина Місяця також буде слабко світитися. Це робить земне сяйво, спричинене сонячним світлом, що відбивається від нашої планети на Місяць.

Якщо дивитися з Місяця, Земля в 50 разів яскравіша за повний місяць, який видно з Землі, тобто поблизу Місяця ніколи не буває справді темної ночі.

Земне сяйво вперше пояснив італійський вчений та художник Леонардо да Вінчі в 16 столітті. Явище також називають попелястим сяйвом, або поетично «старим місяцем в обіймах нового».

Коли можна побачити сяйво да Вінчі

21 травня близько 23 години за Києвом це явище можна буде побачити в Україні. У цей день місяць буде знаходититися в західній частині неба.

На це явище можна дивитися без спеціальних окулярів та обладнання. Його можна буде спостерігати протягом кількох днів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?