Такджикистан і Киргизстан розкрили перші домовленості після конфлікту
Категорія
Світ
Дата публікації

Такджикистан і Киргизстан розкрили перші домовленості після конфлікту

Такджикистан і Киргизстан розкрили перші домовленості після конфлікту
Джерело:  online.ua

Після обопільних обстрілів на кордоні Таджикистану та Киргизстану сторони домовилися про відведення військових підрозділів від спільної межі.

Джерело: kaktus.media

Голова Державного комітету національної безпеки Киргизстану Камбичек Ташиєв пояснив, що на переговорах відведення стало одним з головних питань.

“Зустрічалися на нейтральній території, на КПП "Кизил-Бел", де з таджицької сторони були глава ДКНБ, губернатор Согдійської області, прикордонна служба. Сьогодні вирішили відвести всі війська назад від лінії державних кордонів, ми - в Баткен, і вони подалі. У найближчі кілька днів ми обов'язково вирішимо проблеми державних кордонів, проведемо демаркацію і делімітацію, відразу ж встановимо дріт”, - наголосив посадовець.

Також він наголосив, найближчим часом прикордонники Таджикистану залишать територію Киргизстану.

“Щоб не повторювалося в майбутньому подібне, створили комісію, куди входить заступник повпреда, глава прикордонної Уларбек Шаршеев, начальник ДКНБ по Баткенській області і ще один чиновник, вони обговорять існуючі проблеми”, - додав Ташиєв.

Утім, буквально одночасно з оприлюдненням заяви посадовця киргизстанські медіа проінформували про нові постріли, які чутно у місці зіткнень. Йдеться про стрілянину в Лейлекськом районі неподалік від спільного державного кордону.

Уточнюється, що постріли чутно вже близько години, а серед поранених з киргизстанської сторони - представники міліції.

Конфлікт на кордоні Киргизстану та Таджикистану

Перші ознаки загострення сталися напередодні у середу, 28 квітня. Вже ввечері у четвер сторони вели обстріли, які тривали майже до опівночі. Наступного дня влада Киргизстану почала евакуацію тисяч місцевих мешканців району через загрозу.

Також почалося збирання гуманітарної допомоги для всіх, хто постраждав внаслідок конфлікту. Киргизстан підтвердив загибель 13 осіб та поранення порад сотні інших. Таджикистан своєю чергою неофіційно проінформував про 10 загиблих.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?