Таліби масово вбивають екс-військових Афганістану. Реакція Заходу
Категорія
Світ
Дата публікації

Таліби масово вбивають екс-військових Афганістану. Реакція Заходу

Таліби масово вбивають екс-військових Афганістану. Реакція Заходу
Джерело:  online.ua

США та низка союзних країн закликали Талібан припинити цілеспрямовані вбивства колишніх співробітників афганських сил безпеки. У спільній заяві 22 країни зажадали, щоб ісламістський режим дотримувався своєї обіцянки не завдавати шкоди колишньому уряду або співробітникам служб безпеки.

Джерело: BBC

Ми глибоко стурбовані повідомленнями про численні вбивства та насильницькі зникнення.

– йдеться у заяві

Заяву зробили на тлі засуджувальної доповіді Human Rights Watch про вбивства та викрадення, вчинені ісламістським режимом. Оприлюднений раніше цього тижня звіт задокументував понад 100 страт і викрадень колишніх афганських урядовців з тих пір, як таліби захопили країну майже чотири місяці тому.

У ньому також задокументовано вбивство 47 співробітників афганських сил безпеки, які здалися або були захоплені талібами у період з 15 серпня до 31 жовтня. І це незважаючи на запевнення режиму, що попередні державні службовці не постраждали.

Позасудові страти та насильницькі зникнення

Коротка спільна заява була випущена США та підписана Великобританією, Європейським союзом та ще 19 країнами. У ній йдеться про занепокоєність щодо висновків доповіді, західні політики закликали провести повне розслідування всіх випадків позасудових страт і насильницьких зникнень.

Ми продовжимо оцінювати талібів за їхніми діями.

– йдеться у заяві

Талібан в чергове відкинув звинувачення, але його представники заявили, що готові дозволити провести незалежне розслідування звинувачень.

Немає жодних доказів того, що щось подібне відбувалося. Ми готові дозволити провести незалежне розслідування цих тверджень, і ми повністю співпрацюватимемо з ним.

– йдеться у заяві талібів для ВВС

Угруповання сподівається, що міжнародне співтовариство не буде засновувати рішення щодо Афганістану на вищезгаданих твердженнях, які таліби, судячи з усього, вважають упередженими.

Нагадаємо, нещодавній звіт, опублікований Amnesty International, виявив, що 30 серпня 300 бойовиків Талібану прибули в район неподалік села Дахані Кул, де колишні урядові солдати зупинялися зі своїми сім'ями. У повідомленні йдеться, що бойовики стратили дев'ять солдатів після того, як вони вже здалися, ще двоє загинули в результаті перестрілки, а ще двох мирних жителів було вбито під час боїв, у тому числі 17-річна дівчина.

Як ісламісти пояснюють свою боротьбу проти американського глобалізму

Однією з ключових історичних історичних подій, які засвідчують гостре протистояння між Близьким Сходом і Заходом на чолі зі США стали теракти 11 вересня 2001 року. Атаки узгоджуються із спільною місією «Аль-Каїди», проголошеною у фетві «Джихад проти євреїв та хрестоносців» Усами бен Ладена 1998 року.

Причинами терактів і загалом антиглобалістської риторики радикальних ісламістів називають американська політика підтримки Ізраїлю, агресія проти Іраку, а також присутність американських військ у Саудівській Аравії. Америка звинувачувалась у розграбуванні регіону, пригніченні людей шляхом підтримки тоталітарних режимів.

У фетві також містилися заперечення проти присутності в регіоні американських військових баз, особливо на «святій землі Ісламу», які використовувалися як «загрози мусульманським країнам і сіяли ворожнечу та розкол».

Читайте також:

  • Пакистан розкритикував заборону талібів на освіту дівчаток в Афганістані.

  • Таліби погрожували конфіскувати український літак – NYT.

  • Таліби вигадали нові обмеження для населення Афганістану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?