Телескоп "Джеймс Вебб" показав вражаюче народження сонцеподібних зірок — фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Телескоп "Джеймс Вебб" показав вражаюче народження сонцеподібних зірок — фото

Телескоп "Джеймс Вебб" показав вражаюче народження сонцеподібних зірок — фото
Джерело:  online.ua

Телескоп "Джеймс Вебб" святкує рік роботи в космосі. На честь цього він показав фото народження сонцеподібних зірок у сузірʼї Змієносця.

Джерело: NASA

Нове фото місця утворення зірок

Нове зображення телескопа показує найближчу до нас область зореутворення за 390 світлових років, що дозволяє отримати дуже деталізований крупний план.

На зображенні Вебба видно область, що містить приблизно 50 молодих зірок, усі вони подібні за масою до Сонця або менші.

Найтемніші області є найщільнішими, там товстий пил огортає протозірки, що ще формуються.

Червоним кольором зображені величезні біполярні струмені молекулярного водню. Це відбувається, коли зірка вперше проривається крізь свою натальну оболонку космічного пилу, викидаючи пару протилежних струменів у космос, як новонароджена дитина, яка вперше простягає руки у світ.

У нижній половині зображення видно зірку S1, яка вирізала сяючу печеру пилу. Це єдина зірка на зображенні, яка значно масивніша за Сонце.

Фото: NASA, ESA, CSA, STScI, Клаус Понтоппідан (STScI)

Зображення дозволяє нам побачити дуже короткий період життєвого циклу зірок з новою ясністю. Наше власне Сонце пережило таку фазу давно, і тепер у нас є технологія, щоб побачити початок історії іншої зірки, — сказав Клаус Понтоппідан, який працював науковим співробітником проекту Вебба.

Деякі зірки на зображенні відображають тіні, що вказує на наявність протопланетних дисків – потенційних планетних систем майбутнього, що формуються.

Рік роботи телескопа Джеймс Вебб

У свою першу річницю космічний телескоп Джеймса Вебба вже виконав свою обіцянку розкрити Всесвіт, подарувавши людству захоплюючу скарбницю зображень і науки, яка зберігатиметься десятиліттями, — сказала Нікола Фокс, помічник адміністратора наукової місії NASA.

Вона зазначила, що телескоп — інженерне диво, створене провідними вченими та інженерами світу.

Вебб дав нам більш складне розуміння галактик, зірок і атмосфери планет за межами нашої Сонячної системи, ніж будь-коли раніше, заклавши основу для того, щоб NASA лідирувала у новій ері наукових відкриттів і пошуків придатних для життя світів.

Як відомо, космічний телескоп Джеймса Вебба є головною у світі обсерваторією космічної науки, програму телескопа очолює NASA разом зі своїми партнерами, ESA (Європейським космічним агентством) і Канадським космічним агентством.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?