Телескоп "Джеймс Вебб" сфотографував три таємничі "темні зірки". Що це означає
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Телескоп "Джеймс Вебб" сфотографував три таємничі "темні зірки". Що це означає

Телескоп "Джеймс Вебб" сфотографував три таємничі "темні зірки". Що це означає
Джерело:  online.ua

Космічний телескоп "Джеймс Вебб" виявив три яскраві об’єкти, які можуть бути «темними зірками», тобто об’єктами, набагато більшими та яскравішими за наше Сонце, які поглинають частинки темної матерії.

Джерело: UT News

Як виглядають темні зірки

Якщо виявлені об’єкти є дійсно темними зірками, то вони допоможуть виявити природу темної матерії, однієї з найглибших невирішених проблем у всій фізиці.

Відкриття нового типу зірки досить цікаве саме по собі, але виявлення темної матерії, яка є джерелом цього, — це було б величезним, - сказала дослідниця Вайнбергського інституту теоретичної фізики.

Фото - NASA/ESA

Три темні зірки-кандидати були спочатку ідентифіковані як галактики в грудні 2022 року. Вчені підтвердили, що ці об’єкти спостерігали в період від 320 до 400 мільйонів років після Великого вибуху, що робить їх одними з найдавніших об’єктів, які коли-небудь бачили.

Темні зірки теоретично можуть бути в кілька мільйонів разів більші за масу нашого Сонця і до 10 мільярдів разів яскравіші за Сонце.

Темні зірки можуть поглинати темну матерію

Хоча темна матерія становить близько 25% Всесвіту, її природа невідома вченим. Вони вважають, що вона складається з нового типу елементарних частинок, і полювання на виявлення таких частинок триває.

Серед провідних кандидатів – слабко взаємодіючі масивні частинки. Коли вони стикаються, ці частинки анігілюють, віддаючи тепло хмарам водню, що руйнуються, і перетворюючи їх на яскраво сяючі темні зірки.

Ідентифікація надмасивних темних зірок відкриє можливість дізнатися про темну матерію на основі спостережуваних властивостей.

Підтвердження існування темних зірок також може допомогти вирішити проблему, яку створив сам телескоп "Джеймс Вебб".

Згідно з його спостреденнями, колись у Всесвіті було багато великих галактик на ранньому етапі, що не відповідає передбаченням стандартної моделі космології.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?