Цифрові паспорти в Україні прирівняли до паперових
Категорія
Україна
Дата публікації

Цифрові паспорти в Україні прирівняли до паперових

Цифрові паспорти в Україні прирівняли до паперових
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 23 серпня, в Україні набув чинності закон № 4355, який прирівнює електронні паспорти до паперових.

Джерело: Верховна Рада України.

Так, законом “Про електронні паспорти” визначається статус електронних посвідчень особи для використання всередині країни та для перетину державного кордону. А також дається визначення термінів, і фіксується прирівнювання електронних паспортів до звичайних, паперових документів.

Однак, скористатись електронними паспортами у смартфоні зможуть поки що не всі громадяни. Для того, аби долучитись до нових цифрових тенденцій, вам необхідно мати ID-картку або біометричний закордонний паспорт.

Власники паспорту старого зразка, у вигляді паперових книжечок мають замінити їх на пластиковий аналог у вигляді ID-картки.

«Е-паспорти доступні лише тим українцям, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Їхні основні переваги – захищеність від підробок, простота отримання та зручність використання», – роз’яснюють у пресслужбі президента.

Електронний паспорт у застосунку “Дія” дозволить власнику смартфона використовувати його так само, як і застарілий паперовий та більш новий пластиковий.

Можливості е-паспорта

Так, зокрема, паспорт з екрану мобільного телефону можна буде демонструвати у випадку необхідності підтвердження громадянства чи для посвідчення особи. Винятком поки що є перетин державного кордону і перетин лінії розмежування з окупованими територіями. Також в межах України власник цифрового паспорту може купувати з його допомогою квитки на всі види транспорту включно з залізничним або для мандрівки літаками. Так само цифровий паспорт можна використовувати для проведення різних банківських операцій, отримання різних послуг, відвідування лікарень, придбання товарів, при спілкуванні з представниками правоохоронних органів, тощо.

Як стверджують в уряді, наша країна стала першою в світі, де було юридично закріплено однакову вагу цифрових (в застосунку “Дія”), пластикових і паперових документів.

Читайте також:

  • У Раді пропонують прив'язати СІМ-картки до паспорту.

  • В ЄС визнали COVID-паспорти України на технічному рівні.

  • У Раді готують нове рішення по українцях з російськими паспортами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?