Ціни на каву в світі зросли вдвічі і продовжують рости
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ціни на каву в світі зросли вдвічі і продовжують рости

Ціни на каву в світі зросли вдвічі і продовжують рости
Джерело:  online.ua

Світові ціни на каву в цьому році злетіли на 55%, в основному через несприятливі погодні умови в Бразилії, яка є провідним виробником. Це спонукало колумбійських фермерів оголосити дефолт, коли ціни були набагато нижче, щоб перепродати каву згодом, вже за вищими цінами.

Джерело: Reuters

Фермери, що вирощують каву в Колумбії, яка займає друге місце в світі з виробництва сорту “Арабіка”, не змогли доставити до 1 мільйона мішків зерен в цьому році. Це майже 10% врожаю країни, в результаті чого експортери, трейдери і обжарювальники зазнали величезних збитків.

 «Трейдери оголошують дефолт, це безлад. Якщо посуха продовжиться (в Бразилії), можливо, ціна буде 300 центів (за фунт кави). Це буде хаос», - сказав дилер глобального торгового дому сільськогосподарських товарів.

Збої в постачаннях від великого виробника, такого як Колумбія, можуть погіршити скачки цін на світових ринках, хоча вони все одно будуть тимчасовими.

Колумбійські фермери кажуть, що доставлять кави пізніше в цьому або наступному році, але покупців це не переконало.

Багато хто віддає перевагу бачити збитки зараз і списувати покупки як дефолт, а не чекати і ризикувати ще більшими втратами, якщо в наступному році фермери все ще не принесуть урожай і ціни будуть рости далі.

Розмір збитків через збої у постачанні кави

Кілька глобальних торгових домів очікують збитків від недоставленого кави в розмірі 8-10 мільйонів доларів кожен. В цей же час колумбійська федерація виробників кави FNC, яка представляє фермерів, на яку також доводиться 20% з 12,5 мільйонів мішків річного експорту кави країни, несе ще вищі втрати.

«Коли виробник не виконує поставку, весь ланцюжок застрягає, втрачаючи гроші», - заявив глава FNC Роберто Велес.

Нагадаємо, в першій половині 2021 року в Україні також спостерігалося зростання цін на продовольчому ринку, що було викликано зовнішніми і внутрішніми факторами, які сформувалися ще в 2020 році.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?