Цьогорічний липень став найгарячішим за останні 120 тис років
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Цьогорічний липень став найгарячішим за останні 120 тис років

Цьогорічний липень став найгарячішим за останні 120 тис років
Джерело:  online.ua

Липень 2023 року стане найтеплішим місяцем за всю історію спостережень із глобальною температурою приблизно на 1,5 градуса вище доіндустріального рівня. Про це свідчить звіт Лейпцизького університету.

Джерело: EUObserver

Липень стане найгарячішим місяцем за сотні тисяч років

Експерти попередили, що тенденція рекордних температур, ймовірно, повториться в найближчі місяці та роки.

Карстен Гауштайн, кліматолог, який проводив аналіз, зазначив, що необхідно озирнутися приблизно на 120 000 років назад, щоб знайти такі ж теплі умови.

Аналіз базується на попередніх даних, включаючи прогнозовані температури до кінця місяця.

Прогноз було підтверджено агентством ЄС з моніторингу клімату Copernicus, яке в четвер також заявило, що «дуже ймовірно», що липень 2023 року стане найспекотнішим липнем за всю історію, а також найспекотнішим місяцем в історії.

Згідно з Copernicus, хвилі спеки в регіонах Північної Америки, Азії та Європи, а також лісові пожежі в таких країнах, як Канада та Греція, призвели до побиття рекордних температур цього місяця.

Рекордні температури спостерігаються в той самий час, коли розгортається явище Ель-Ніньо. Це цикл потепління в Тихому океані, який, ймовірно, сприятиме новим рекордниv температурам принаймні до початку 2024 року.

У чому причина рекордних температур

Згідно з прогнозом Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), дуже ймовірно, що один із наступних п’яти років стане найтеплішим за всю історію спостережень.

Крім того, існує значна ймовірність (66%), що глобальна температура тимчасово перевищить 1,5 градуса вище доіндустріального рівня протягом принаймні одного з цих п’яти років.

Хоча це не означає, що світ перевищить межу, встановлену Паризькою угодою 2015 року, яка стосується довгострокового потепління протягом тривалого періоду, це служить сильним нагадуванням про необхідність швидких кліматичних заходів.

Експерти сходяться на думці, що основною причиною таких рекордних температур залишається викид парникових газів, пов'язаний з діяльністю людини.

Наслідки рекордних температур різноманітні, включаючи вплив на здоров’я, втрати сільського господарства, що призводить до відсутності продовольчої безпеки, і зниження кількості туристів, особливо в таких регіонах, як Середземномор’я, де реєструються одні з найвищих температур.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?