Туреччина почала працювати над відновленням "зернової угоди"
Категорія
Економіка
Дата публікації

Туреччина почала працювати над відновленням "зернової угоди"

Володимир Зеленський
зерно

Турецький лідер Реджеп Тайїп Ердоган зустрівся зі президентом України Володимиром Зеленським у четвер, 11 липня, на полях саміту НАТО у Вашингтоні. Під час переговорів він повідомив, що почав роботу з відновлення "зернової угоди".

Головні тези:

  • Президенти Туреччини та України обговорили ситуацію у регіоні та українсько-російську війну.
  • Туреччина підтримує Україну в боротьбі за мир та відновлення зернової ініціативи в Чорномор'ї.
  • Зеленський наголосив на силі України у поверненні кримських татар і спробах забезпечення продовольчої безпеки.
  • Росія заявила про вихід з "зернової угоди" через невиконання вимог у липні минулого року.
  • Україна готується до проведення конференції в Туреччині щодо продовольчої безпеки та свободи судноплавства підтримки миру.

Про що говорили Ердоган та Зеленський

Як повідомляється, Зеленський та Ердоган обговорили "перебіг українсько-російської війни, а також регіональні та глобальні питання".

Заявивши, що Туреччина продовжує докладати зусиль для того, щоб завершити українсько-російську війну справедливим миром. Президент Ердоган додав, що розпочалися зусилля з відродження Чорноморської зернової ініціативи, — зазначили в канцелярії Ердогана.

Президент Туреччини також наголосив, що його країна готова до "будь-якої ініціативи, зокрема посередництва, щоб закласти основу для миру".

Про зустріч з Ердоганом також повідомив й Зеленський.

Президент Ердоган відзначив зусилля України, спрямовані на повернення наших людей додому. Він особливо високо оцінив повернення кримських татар і подякував за ці зусилля. Я запевнив Президента Ердогана, що наша команда продовжуватиме цю роботу, — зазначив глава держави.

Він додав, що Україна готується провести в Туреччині конференцію, присвячену продовольчій безпеці та свободі судноплавства у межах імплементації рішень саміту миру.

Що відомо про "зернову угоду"

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення в Україну росіяни розпочали блокаду українських портів. Пізніше Туреччина разом з ООН підписали окремі угоди з Україною та РФ про "зерновий коридор" у Чорному морі.

Після того дія угоди кілька разів продовжувалась, проте щоразу, коли терміни спливали, Росія заявляла, що не продовжуватиме роботу "зернового коридору".

А у липні минулого року Росія оголосила про свій вихід з "зернової угоди" через нібито невиконання її вимог. При цьому російські окупанти почали обстрілювати Одесу, атакуючи порт та портову інфраструктуру.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?